Sensor/sterownik airbag - Hyundai Getz 1.1 (2004)

03 Lis 2016, 11:58

Witam,

jestem właściciele samochodu Hyundai Getz 1.1 (rok 2004) i niedawno zapaliła się w nim kontrolka poduszki powietrznej. Mechanik stwierdził, że do wymiany jest sensor/sterownik. Ten w moim aucie ma numer 95910-1C000 v2.3. Mechanik doradzał abym znalazł identyczny bo w przypadku innego w razie wypadku poduszka może nie zadziałać

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć dokładnie takiego samego. Udało mi się znaleźć za 30zł z wysyłką sterownik do tego samego modelu samochodu i rocznika ale ma numer 95910-1C100 v 2.3. Podejrzewam, że może to być wariant na dwie poduszki (ja mam jedną) ale to tylko podejrzenie. Tutaj aukcje:

[link do oferty na Allegro wygasł]

W innym miejscu za 100zł z przesyłką mogę kupić ten sam model 95910-1C000 ale v1.1 (zgaduję. że jest to wersja oprogramowania) czyli starszy niż u mnie.

Mówiąc w skrócie. Szukam sterownika/sensora 95910-1C000 v 2.3. Mam do wyboru:

1) Kupić za 30zł 95910-1C100 v 2.3 (podobno ten sam model i rocznik auta)
2) Kupić za 100zł 95910-1C000 v 1.1

Doradzcie proszę co daje większą pewność, że poduszka zadziała poprawnie. Z góry dziękuję
adrianopel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

03 Lis 2016, 13:50

adrianopel napisał(a):Mechanik stwierdził, że do wymiany jest sensor/sterownik.
Te sterowniki raczej same się nie psują. Po czym Mechanik stwierdził, że sterownik jest do wymiany? Jakie miałeś błędy w komputerze i przy jakich okolicznościach zapaliła ci się ta kontrolka.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

03 Lis 2016, 20:43

Samochód stał nieużywany i niegarażowany dłuższy czas. Dostała się do niego woda i generalnie cały wygląda jak przegniły.
adrianopel
Nowicjusz

05 Lis 2016, 18:26

Nikt nic nie pomoże?
adrianopel
Nowicjusz

06 Lis 2016, 18:59

adrianopel napisał(a):Nikt nic nie pomoże?

Takie rzeczy zakłada się nowe. Używki nie wchodzą wogóle w grę - jest to element jednego z systemów bezpieczeństwa. Wiem, że trudno będzie dostać i może troszkę kosztować, ale używek się nie zakłada. Tak samo jak części układu hamulcowego czy kierowniczego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lis 2016, 21:58

MotoAlbercik napisał(a):Takie rzeczy zakłada się nowe. Używki nie wchodzą wogóle w grę - jest to element jednego z systemów bezpieczeństwa. Wiem, że trudno będzie dostać i może troszkę kosztować, ale używek się nie zakłada. Tak samo jak części układu hamulcowego czy kierowniczego.

To się zgadza , jednak kowalski kupuje używkę i żyje :mrgreen:
adrianopel napisał(a):Nikt nic nie pomoże?

Nie męcz się sam , molestuj swojego mechanika . Jeśli on nie nie da rady bo nie kumaty , szukaj innego . Najlepiej z zakresu elektroniki pojazdowej.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT86 w specjalnej wersji Black Limited
    Był rok 1986. W radiu leciało Europe i utwór The Final Countdown, a w Azji z fabryk wyjeżdżały kolejne egzemplarze Toyoty AE86 Sprinter Trueno GT Apex w limitowanej wersji Black Limited. W hołdzie temu modelowi japoński ...

08 Lis 2016, 09:22

Nie niestety - Kowalski kupuje i żyje. Do czasu. Ludzie nie zdawają sobie sprawy, że systemy bezpieczeństwa są ważne. Zastanowić się warto, co się stanie, gdy podczas jazdy owa poduszka sobie wystrzeli? Albo jak będzie trzeba to nie wystarzeli?A były już takie przypadki.
Oczywiście autor może sobie poszukać i założyć taki sterownik używkę. Ale my nie przykładajmy do tego ręki, bo w razie jakichś kłopotów autora, związanych z ową poduchą, to my możemy mieć kłopoty. Warto się zastanowić ( i tu również info do autora tematu ), że w razie, gdy dojdzie do kolizji/wypadku i poduchy się nie otworzą, albo podczas jazdy poduchy otworzą sie bez powodu i dojdzie do kolizji/wypadku, to kto się zajmuje taką sprawą? podpowiem, że jego zawód zaczyna się na "p".
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000