Rozmawianie przez komórkę w trakcie jazdy?

12 Gru 2008, 16:13

"Wzrokowym: sięganie po telefon lub pisanie wiadomości tekstowych powoduje, że osoba kierująca pojazdem nie patrzy na drogę." to czyli np. zmienianie piosenke w radiu tez ma byc zabrionione? tez twdy nie patrze na droge, ktos kto dlugo jezdzi samochodem czesto jedzie przed siebie i oglada sie do tylu i tez wtedy nie widzei sytuacji na drodze ale tego jakos nie zabraniaja

"Słuchowym: szczególnie, kiedy jakość połączenia telefonicznego jest niska, osoba odbiera dźwięki z aparatu telefonicznego, a nie z otoczenia" jak nie rozmawiam przez telefon to tez nie slysze sytuacji na zewnatrz samochodu poniewaz muzyka wszystko zaglusza wiec wychodzi na to ze muzyka tez powinna byc zabroniona,

albo co do gadania ze sluchawka w reku, ja jak prowadze to kieruje jedna reka wiec druga mam zawsze wolno chyba ze zmieniam biegi ale to wtedy mam w d*** rozmuwce muwie : czekaj zmienie bieg i z telefonem w reku go zmieniam a puzniej gadam dalej, proste i logiczne , jadac rozmawiam te z pasazerami wiec to tez niby ma mnie rozpraszac ale jakos nie rozprasza i co by sie nie dzialo to mam doskonalo uwage na to co sie dzieje na drodze,

jednym slowem ten zakaz jest bez sensu
Grzes
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża

13 Gru 2008, 12:01

Grzes napisał(a):rozmuwce muwie puzniej
jednym slowem ten zakaz jest bez sensu

Tak samo jak ortografia, tylko to zbędne, bo mi nie przeszkadza [tak ci się tylko wydaje...], a to drugie, bo jestem zbyt głupi, by się tego nauczyć?
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Gru 2008, 02:37

[OT][...] koles a [...] ci do tego jak ja pisze, pisze jak mi wygodnie i jak szybiciej a nie jak powinno sie pisac prawidlowo, to ze tak pisze z bledami to nie znaczy nie umiem ortografii, popostu nie chce mi sie wciskac tych jebanych altuf zeby wychodzily normalne literki [OT]
Grzes
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża

21 Gru 2008, 20:52

Możesz pisać poprawnie pod względem ortografii i nie wciskać "altów", np. poprawnie powinno być "później", poprawnie ale bez polskich znaków "pozniej", niepoprawnie "puzniej".

Nie zamierzam Cię przekonywać co do zasadności stosowania poprawnej ortografii, bo to już nawet nie wypada.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sty 2009, 03:01

vincent napisał(a):jestem tutaj baaardzo nowy i dlatego przepraszam jeśli dubluję jakąś dyskusję, ale starałem się przeglądnąć pozostałe tematy w "Bezpieczeństwie i kulturze jazdy" i nie zauważyłem, by taki temat się pojawił - jeśli tak, to proszę ten kasować :P

nie chciałem też tego wrzucać do topicu "Jakie sytuacje są najbardziej niebezpieczne?" bo nie chciałem przerywać tamtejszej dyskusji czymś zupełnie "od czapy" :wink:

interesuje mnie więc kwestia tego, jak odnosicie się do sprawy rozmawiania przez komórki podczas prowadzenia autem...

znalazłem taką stronę: jazdabezkomorki.pl

jest tutaj trochę polskich wyników badań, a przede wszystkim zachodnich raportów na temat tego jak rozmawianie przez komórkę rozprasza kierowcę w czasie jazdy... spoko jest też dział pytania i odpowiedzi...

mnie osobiście rozwaliło to, jak bardzo niebezpieczne jest używanie nawet zestawu głośnomówiącego... bo nie chodzi o to, że się trzyma komórkę, ale o to, że pochłania nas rozmowa z inną osobą... oczywiście zaraz mi przyszło na myśl, że to tak samo, jakby się rozmawiało z pasażerem w aucie, ale wyniki badań mówią - co w sumie jest dosyć logiczne :wink: - że osoba w aucie tez jest na drodze i jak coś się dzieje to się zamknie, a taka w telefonie nie 8)

a to mnie zabiło: testy osób, które rozmawiają przez telefon - nie ważne czy trzymany, czy zestaw - wykazują, że mają oni gorszy czas reakcji i pomijają więcej znaków drogowych, niż osoby będące pod wpływem alkoholu... taki fakt przemawia dosyć obrazowo - bo przecież tyle się mówi: piłeś? nie jedź... etc. a tutaj jest coś równie, a nawet bardziej niebezpiecznego i jest dozwolone i nikogo to nie rusza...

jest i artykuł w wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Telefon_ko ... _na_drodze

nie wiem, wpadłem na to przypadkowo i tak się zastanawiam co o tym sądzicie? ruszają Was te wyniki? zaskakują? słyszeliście już o tym?

czy sami rozmawiacie lub wysyłacie SMSy jak prowadzicie? czy właściwie trzeba to robić (takie uwiązanie do komórki - zawsze i wszędzie :wink:)?

sorki, takie różne pytania... ale samego mnie to interesuje, bo nie wiedziałem o tym wcześniej

Przepisy regulują to wykroczenie ZAKAZ rozmów telefonicznych chyba, że pojazd wyposażony jest w zestaw głośnomówiący.

Podam przykład:

Prowadzenie rozmowy z telefonem przy uchu to tak jak byśmy pili wódę i byli już po 3-setce.
AutoMapa Prowadzi
Subskrypcje
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz

01 Lut 2009, 21:41

Mi się zdarzyło parę razy rozmawiać. Zwykle przy niskich prędkościach i w niezbyt tłocznych miejscach - tak jakoś wychodziło zawsze :) Raz tylko z mamą omawiałem kiedy po nią wyjechać, to byłem w gorszej sytuacji, ale już się nawet nauczyłem biegi zmieniać lewą ręką :) W każdym razie jeżeli nie jadę szybko to zawsze staram się odebrać, ale jednocześnie staram się jak najszybciej skończyć pytając wprost o co chodzi i dodając, że jadę. Ale jak widziałem swojego instruktora z prawka, jak kiedy śmnie odwoził to mało zawału nie dostałem :) Telefon, kalendarz na kolanach, ostra jazda od świateł do świateł, slalomy itp :) A było czym... Panda 100HP :) Pozdro Mariusz :D
Głupi ten co głupio robi.
Rathloriel
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zrobił crossovera UX 250h z… czekolady
    Czy samochód może być słodki? Ależ oczywiście. I do tego wcale nie musi być filigranowym hatchbackiem. Wystarczy, że zostanie zrobiony z czekolady. Właśnie taki jest wyjątkowy UX 250h, którego Lexus stworzył ...

06 Lut 2009, 19:59

vincent napisał(a):czy sami rozmawiacie lub wysyłacie SMSy jak prowadzicie? czy właściwie trzeba to robić (takie uwiązanie do komórki - zawsze i wszędzie :wink:)?

Ja gdy muszę zadzwonić to zjeżdżam gdzieś na bok i dzwonię, a jeśli z kimś jadę to daje tej osobie telefon i proszę, aby zadzwoniła w moim imieniu, ale tylko gdy jest to już na prawdę potrzebne. Ogólnie staram się nie rozmawiać, ani nie SMSować podczas, gdy prowadzę :P
Boss
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek