Rozmiar nieco większy, czy to faktycznie problem?

21 Lis 2018, 23:21

Kupując auto dostałam 2 komplety opon. Do tej pory nie interesowałam się tym, co mam na felgach, po prostu przy zmianie sezonu podjeżdżałam do wulkanizacji i tyle. Tymczasem opony się niemal zużyły, a ja zmuszona zostałam do zainteresowania się tematem.
Zdecydowałam się na zakup całorocznych a wątpliwość mam co do rozmiaru. Do mojej gwiazdy rekomendowane są opony 195/55/16.
Popatrzyłam zatem, jakie opony mam obecnie. Zimowe mam we właściwym rozmiarze, ale letnie to 205/55/16, choć zamiennikiem powinny być 205/50/16.
Moim wyborem całorocznych są Micheliny CrossClimate++ Chcę kupić 205-tki, bo 195 są droższe o ponad 100 zł na sztuce. Z tym, że nie znalazłam rozmiaru z profilem 50. Są 55-tki, czyli takie, na jakich jeżdżę obecnie. Jeśli dobrze patrzę, to są one o 1,76 % większe od rekomendowanych. Czy taka plusowa różnica, biorąc pod uwagę, że dotychczas nie zauważyłam nic niepokojącego jeżdżąc na letnich, jest akceptowalna?
Nie biorę pod uwagę innych opon całorocznych niż te Micheliny. Jeżdżę głównie po mieście, dynamicznie, 10-12k rocznie.
szafirowa
Nowicjusz

Auto: Mercedes W169
Silnik: 2.0, 136KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Lis 2018, 12:37

Nie powinno być problemów, skoro do tej pory oponami nie przycierałaś.

Różnica wysokości to jednak 10%, mniej więcej 1 centymetr, a to całkiem sporo. Zwiększy się komfort na dziurach, ale w zakrętach auto będzie prowadzić się gorzej. Cały czas porównuję 205/50 oraz 205/55.

Tak wgl to na Oponeo nie widzę polecanego rozmiaru 205 dla 16 cali, jest tylko 195.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Lis 2018, 14:18

Jeżeli problemem mogłoby być tylko obcieranie (nie występowało u mnie) oraz gorsze prowadzenie na zakrętach (generalnie moja usztywniona wersja Avantgarde na zakrętach nawet na tych 205/55/16 jeździ jak przyklejona) to chyba się zdecyduję na ten rozmiar.
A o komforcie na dziurach przy takim zawieszeniu mogę zapomnieć niezależnie od opon - ale już się do tego przyzwyczaiłam ;)

Faktycznie 205 nie jest polecanym rozmiarem. Być może poprzednim właścicielem kierowało to, że 195/55/16 jest dość drogim rozmiarem. W tej chwili mną też to kieruje.
szafirowa
Nowicjusz

22 Lis 2018, 16:56

Przy tym aucie to i tak bez większej różnicy, to tylko Merc klasy A, bierz to co pasuje na felgę i będzie tańsze ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Gru 2018, 22:26

Kupiłam, tak jak planowałam, Micheliny Cross Climate + rozmiar 205/55/16.
Jak na razie jeździ mi się na nich świetnie. Na mokrym rewelacja w porównaniu do byłych letnich.
szafirowa
Nowicjusz

04 Gru 2018, 22:30

Dziś też dla klientki takie same założyłem, pojezdziłem chwilę i nie czuć nic złego ale to trzeba posprawdzać w każdych warunkach
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak bezpiecznie parkować? Niebezpieczeństwa parkowania!
    Parkowanie to jedna z podstawowych umiejętności, jakie kierowca powinien nabyć w czasie kursu nauki jazdy. Jednak nawet gdy ktoś wykona ten manewr prawidłowo podczas egzaminu, nie ma pewności, że będzie w stanie równie ...

04 Gru 2018, 22:48

Moje na szczęście, mimo nie do końca pasującego rozmiaru, nie obcierają.
Jestem bardzo ciekawa, jak będą się zachowywać, kiedy popada trochę śniegu. Na ten moment czuję się bezpieczniej niż dotychczas. W następnym dniu od założenia zaczęło padać i odnotowałam z zadowoleniem sporo krótszą drogę hamowania, a że jeżdżę dość dynamicznie, to jest to dla mnie bardzo ważne. Po kałużach kręcą się przyczepnie. Oby tak dalej. Ciekawe co powiem gdzieś tak w połowie i pod koniec życia tych opon.
Trochę się obawiam zimy, ale ona jakoś nie nadchodzi. Tyle, że do tej pory jeździłam na zimówkach z ekonomicznej klasy, więc może różnica nie będzie aż tak ogromna.
szafirowa
Nowicjusz

25 Gru 2018, 10:38

Micheliny Cross Climate + rozmiar 205/55/16.
Wizard932
Nowicjusz