Rozmiar opon (inny niż zaleca producent)

17 Maj 2018, 22:57

Witam,
Posiadam VW Polo Cross IV i chciałbym kupić do niego letnie opony (zimowe są 185/60 R15). Dodatkowo dostałem przy zakupie felgi R16 (61/2Jx16H2 ET42 - z tego co udało mi się znaleźć są to 6.5 calowe felgi.
Na internecie szukałem i udało mi się znaleźć , że do tego auta pasują następujące opony : oryginalne 185/60 R15
Rozmiary opcjonalne: 215/40 R17, 215/35 R18

I teraz nie wiem czy powinienem sprzedać te 16" i kupić inne, czy wystarczy, że dobiorę wg. przeliczników jak najbardziej podobne opony na rozmiar 16? Gdzieś czytałem, że w razie wypadku, w związku z tym, że nie są one homologowane przez producenta, mogą wystąpić problemy ze strony ubezpieczyciela, ale nie wiem na ile to prawda.

Głównie myślę o 195/50R16 (różnica -0.3%) - Hankook Ventus Prime3 K125.

Dzięki za pomoc:)
Adek24
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Maj 2018, 10:38

Adek24 napisał(a):Dodatkowo dostałem przy zakupie felgi R16 (61/2Jx16H2 ET42 - z tego co udało mi się znaleźć są to 6.5 calowe felgi
Jak byś chciał założyć tu opony które najlepiej by pasowały rozmiarem zewnętrznym do oryginalnych tak żeby przekłamanie licznika było minimalne to najlepszy rozmiar moim zdaniem to 195/50R16 możesz też pomyśleć nad 205/45R16 ale tu masz już jakieś 0,5% (3mm) różnicy względem oryginalnego rozmiaru.

Adek24 napisał(a):Głównie myślę o 195/50R16 (różnica -0.3%) - Hankook Ventus Prime3 K125
Fajne opony i myślę że sprawdzą się bardzo dobrze. Jest tylko jeden minus, ich cena jest dosyć wysoka ogólnie opony w tym rozmiarze mają dosyć wysoką cenę.

Adek24 napisał(a): Gdzieś czytałem, że w razie wypadku, w związku z tym, że nie są one homologowane przez producenta, mogą wystąpić problemy ze strony ubezpieczyciela, ale nie wiem na ile to prawda.
Ubezpieczyciel może się do wszystkiego przyczepić ale jeżeli rozmiar jest w granicach tolerancji którą powinno zachować się przy doborze opon względem oryginalnego rozmiaru to nie powinien się czepiać.

Tu znajdziesz wszystkie zamienniki dla opon w rozmiarze 185/60R15.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS 5 Cabriolet - dostępny w polskich salonach
    Audi RS 5 Cabriolet miało swoją polską premierę na targach Poznań Motor Show 2013. Teraz, ten sportowy i bardzo elegancki model jest dostępny w salonach sprzedaży Audi na terenie całego kraju. Nowe dynamiczne Audi kosztuje ...
    Seria GR - specjalne sportowe edycje modeli Toyoty
    Japońscy fani Toyoty są już przyzwyczajeni do specjalnych sportowych edycji modeli tej marki, opracowywanych choćby przez TRD czy Modellistę. Jednak tym razem największy producent samochodów w ich kraju naprawdę o ...