Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Jak byś chciał założyć tu opony które najlepiej by pasowały rozmiarem zewnętrznym do oryginalnych tak żeby przekłamanie licznika było minimalne to najlepszy rozmiar moim zdaniem to 195/50R16 możesz też pomyśleć nad 205/45R16 ale tu masz już jakieś 0,5% (3mm) różnicy względem oryginalnego rozmiaru.Adek24 napisał(a):Dodatkowo dostałem przy zakupie felgi R16 (61/2Jx16H2 ET42 - z tego co udało mi się znaleźć są to 6.5 calowe felgi
Fajne opony i myślę że sprawdzą się bardzo dobrze. Jest tylko jeden minus, ich cena jest dosyć wysoka ogólnie opony w tym rozmiarze mają dosyć wysoką cenę.Adek24 napisał(a):Głównie myślę o 195/50R16 (różnica -0.3%) - Hankook Ventus Prime3 K125
Ubezpieczyciel może się do wszystkiego przyczepić ale jeżeli rozmiar jest w granicach tolerancji którą powinno zachować się przy doborze opon względem oryginalnego rozmiaru to nie powinien się czepiać.Adek24 napisał(a): Gdzieś czytałem, że w razie wypadku, w związku z tym, że nie są one homologowane przez producenta, mogą wystąpić problemy ze strony ubezpieczyciela, ale nie wiem na ile to prawda.
Baza z danymi technicznymi samochodów marki VOLKSWAGEN. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne VOLKSWAGEN