Różna data produkcji opon

29 Gru 2013, 20:59

Witam, czy różna data produkcji opon na jednej osi ma jakieś znaczenie? Chcę kupić opony i jedna jest 2009, a druga 2010, wzór bieżnika ten sam.
matte3o
Obserwowany

Auto: Audi A3

29 Gru 2013, 21:35

matte3o napisał(a): czy różna data produkcji opon na jednej osi ma jakieś znaczenie?
Zadnego....Liczy się tylko i wyłącznie wzór bieznika... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Gru 2013, 21:53

No właśnie :) Pytam bo koleś u mnie w mieście co sprzedaje i wymienia opony powiedział, że musi być ten sam rocznik opony, może się różnić tylko tygodniem, ale to też nie znacznie.
matte3o
Obserwowany

30 Gru 2013, 10:34

matte3o napisał(a):No właśnie :) Pytam bo koleś u mnie w mieście co sprzedaje i wymienia opony powiedział, że musi być ten sam rocznik opony, może się różnić tylko tygodniem, ale to też nie znacznie.

Ma trochę racji i jak jeszcze przy różnicy jednego roku nie ma bólu to przy np:3latach może być odczuwalne.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

31 Gru 2013, 12:14

Hej,

Nie ma to znaczenia..., ale mam nadzieję, że opony były przechowowane w odpowiednich warunkach i nie utraciły swoich właściwości. Generalnie musi być ten sam rozmiar z indeksami prędkości i nośności, model opon...ale nie rocznik produkcji.
slickrz
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy
    Mocne przeziębienie lub grypa mogą opóźnić czas reakcji kierowcy nawet o 10%. Dodatkowo na szybkość działania w sytuacji awaryjnej mogą także negatywnie wpływać zażywane leki. "Kierowca musi zachowywać się odpowiedzialnie. ...