Różna data produkcji opon

29 Gru 2013, 19:59

Witam, czy różna data produkcji opon na jednej osi ma jakieś znaczenie? Chcę kupić opony i jedna jest 2009, a druga 2010, wzór bieżnika ten sam.
matte3o
Obserwowany

Auto: Audi A3

29 Gru 2013, 20:35

matte3o napisał(a): czy różna data produkcji opon na jednej osi ma jakieś znaczenie?
Zadnego....Liczy się tylko i wyłącznie wzór bieznika... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Gru 2013, 20:53

No właśnie :) Pytam bo koleś u mnie w mieście co sprzedaje i wymienia opony powiedział, że musi być ten sam rocznik opony, może się różnić tylko tygodniem, ale to też nie znacznie.
matte3o
Obserwowany

30 Gru 2013, 09:34

matte3o napisał(a):No właśnie :) Pytam bo koleś u mnie w mieście co sprzedaje i wymienia opony powiedział, że musi być ten sam rocznik opony, może się różnić tylko tygodniem, ale to też nie znacznie.

Ma trochę racji i jak jeszcze przy różnicy jednego roku nie ma bólu to przy np:3latach może być odczuwalne.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

31 Gru 2013, 11:14

Hej,

Nie ma to znaczenia..., ale mam nadzieję, że opony były przechowowane w odpowiednich warunkach i nie utraciły swoich właściwości. Generalnie musi być ten sam rozmiar z indeksami prędkości i nośności, model opon...ale nie rocznik produkcji.
slickrz
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...
    Toyota Hilux Rugged X, Rogue i Rugged
    Przez 50 lat osiem generacji Toyoty Hilux budowało reputację tej niezniszczalnej terenówki. Teraz za jej modyfikację zabrała się Toyota Australia, oferując specjalne wersje Rugged X, Rogue i Rugged. Hilux najnowszej ...