Różne oleje w układzie klimatyzacji

14 Lip 2022, 08:59

Olej uzupełnia urządzenie do obsługi klimatyzacji, można wprowadzić odpowiednią wartość w ml ile ma podać.

Jak będzie tak się zastanawiał co zrobić to minie Ci gwarancja na kompresor.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Lip 2022, 12:07

Jak sprężarka była zalana olejem, to nic nie " dolewaj ". Jak się kupuje sprężarkę do konkretnego auta i jest ona zalana olejem, to jest w tej sprężarce taka ilość oleju, jaka ma być w całym układzie. Jak tego oleju dolejesz, to się okaże przy odsysaniu, że było go za dużo i możesz stracić tą gwarancję.
Jeżeli uważasz, że to wina sprężarki, to pojedź na warsztat, gdzie ci ją zakładali i napełniali układ ( mam nadzieję, że przy napełnianiu układu, nie dodawali już oleju ) i tam niech ci maszyn ą wyciągną czynnik z olejem. Weź od nich wydruk z maszyny, gdzie pisze ile odessano czynnika i ile odessano oleju oraz jakie są ciśnienia, bo to też ważne. Sprężarkę odeślij razem z kopią tego wydruku, żeby nie było, że oleju było za dużo. Bo jak wspomniał kolega wyżej zbyt duża ilość oleju nie jest wskazana - może być wtedy za duże ciśnienie i sprężarka może nawet się wyłaczyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Lip 2022, 13:19

Wczoraj wróciłem późnym wieczorem więc dopiero teraz odpisuję.
Po zamontowaniu sprężarki i powrocie do domu już miałem wyrzucić pudełko w którym przyszła i przy segregacji plastiku i folii znalezlem w nim kartkę, na której jest napisane:
Sprężarka zalana olejem PAG 100 w ilości 60ml
W przypadku używanych lub po przeglądzie sprężarek należy wylać olej i zalać odpowiednią ilość i odpowiednim typem oleju, zgodnie z zaleceniami producenta sprężarki i pojazdu

Stąd było moje pierwsze pytanie. Producent podaje, że w kompresor powinien być zalany 120ml PAG46. Dlatego rozważałem dwie opcje:
1. zdemonotowac cały kompresor, zlać w nim wszystko co jest i zalać go 120ml PAG46
2. tylko dolać 60ml PAG 46

Co byście zrobili?
MINIClub
Nowicjusz

17 Lip 2022, 19:23

Tu masz odpowiedź na swoje pytanie i tego się trzymaj
MINIClub napisał(a):W przypadku używanych lub po przeglądzie sprężarek należy wylać olej i zalać odpowiednią ilość i odpowiednim typem oleju, zgodnie z zaleceniami producenta sprężarki i pojazdu

Szkoda ze odrazu nie zrobiłeś tego jak należy.
Rokiko
Forumowicz VIP

17 Lip 2022, 20:02

no szkoda, ale w ogloszeniu na allegro bylo napisane ze wszystkie kompresory są zalane olejem wiec wyszedlem z zalozenia, ze wystarczy go zalozyc, co zrobilem. Dopiero poźniej znalazlem te kartkę.
tu jest link do aukcji: [link do oferty na Allegro wygasł]
MINIClub
Nowicjusz

18 Lip 2022, 08:59

Masz rację ale olej jest głównie po to żeby uniknąć korozji :) nie było tam napisane że jest jego wystarczająca ilość do układu w danym samochodzie. Skoro wiesz jak to naprawić to tak zrób i daj znać czy wszystko chodzi jak należy.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Systemowe rozwiązania przyszłości Webasto
    Niemiecka firma Webasto, znana Polakom przede wszystkim z produkcji urządzeń ogrzewania postojowego, montowanych w samochodach osobowych i ciężarówkach, działa również w wielu innych dziedzinach motoryzacji. ...