Różne rodzaje benzyny

16 Maj 2021, 09:46

Pytanie z ciekawości.

Do peugeota 206 1.1 tankuje benzynę 95.

Co by się stało jakby zalał 100 oktanową taką jak mają na Shell?

A czy 98 też byłoby szkodliwe dla silnika?

Przeczytałem raz ja jednej stronie że paliwo premium może uszkodzić starszy silnik bo może wypłukać brud z baku, czy to prawda ? Czy mogę bez obaw zalać premium na próbę ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Maj 2021, 10:36

O brudzie z baku to bzdura. Natomiast może wystąpić spalanie detonacyjne, co jest nieporządanym objawem w silniku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Lip 2021, 12:10

Odświeżam temat bo chciałem się podzielić moimi obserwacjami odnośnie paliwa premium a zwykłego. Przez jakiś czas korzystałem z jednego , a przez jakiś czas z drugiego i w moim samochodzie nie robi to większej różnicy. Delikatnie mniej pali paliwa premium ale różnica jest tak mała że mogła powstać przez warunki drogowe.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Lip 2021, 13:17

Najlepiej sprawdzić jakie rodzaje są zalecane przez producenta dla naszego silnika. Taka informacja będzie pod klapką lub w instrukcji.

W jednych można stosować takie i takie ale w innych już to lepsze jest niepożądane. W innych natomiast producent zaleca to o większej liczbie oktanowej i opcjonalnie to o mniejszej.

W przypadku Twojego Peugeota myślę że nie ma sensu tankowanie tego paliwa i wystarczy normalne. Od czasu do czasu dodaj jakiś specyfik do czyszczenia układu paliwowego/wtryskowego który pomaga usunąć np. wodę itd. To lepiej się sprawdzi niż takie paliwo wysokooktanowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Skoda Octavia - sukces marki ostatniego dwudziestolecia
    Octavia jest podstawą powodzenia SKODY. Model ten przyniósł sukces marce w ciągu ostatniego dwudziestolecia. W 2012 roku auto zostało uznane za bestseller SKODY, stanowiąc aż 44 proc. jej światowych dostaw. SKODA Octavia ...