Ochrona samochodu przez gradem

01 Sie 2021, 12:30

Jako że mój Peugeot stoi w "garażu :happy: " pod chmurką gdy zapowiadają grad :( przykrywam przednią szybę taka matą co w zime chroni przed skrobaniem szyby. Jest ona pewnej grubości, i po naciśnięciu czuć że jest miękka i będzie amortyzować uderzenie, myślę że wiecie o jaką mate mi chodzi. I tak przykrywam i się zacząłem zastanawiać czy aby na pewno stanowi to ochronę przed gradem?

A jak duży grad grozi rozbiciem, pęknięciem szyby? Czy ciężko to określic?

Czy są jeszcze jakieś inne sposoby żeby chronić szyby przed gradem?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Sie 2021, 07:39

Tu nie określisz wielkości gradu jaki rozbije szybę bo zależy też pod jakim kątem pada jak silny jest wiatr itd.

Taka mata na pewno zapewni jakąś ochronę ale przy małym i lekkim gradzie. Tu masz ochronę na szyby a co z dachem, przednią maską i pozostałymi szybami? Najlepsza ochrona są takie pokrowce które mają w sobie gąbkę grubości nawet 2-3cm i ona sobie całkiem nieźle radzą. Niestety ich minusem jest to że zajmują sporo miejsca po złożeniu co praktycznie sprawia że przewożenie ich w samochodzie ogranicza strasznie miejsce na bagaż.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Sie 2021, 09:23

Dziękuję za pomoc
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy na świecie salon Audi w Dubaju
    Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...