Różnica po zmianie turbiny na ARL

02 Kwi 2017, 17:06

Witam , mam pytanie posiadam Vw Golfa V 1.9 tdi BRU po sofcie i mam teraz 130km i 320nm i jak wymienie turbine na ARL i wtedy będę miał mniej więcej 160-170km i 320nm i oto moje pytanie jaka jest różnica pomiędzy 130km a 160-170km , NM takie same , przyszpieszać chyba będzię tak samo jak NM takie same ale chyba powinien lepszy czas mieć do setki ? Może będzie lepiej przyszpieszał od jakiś tam obrotów np. od 3000 obr/min czy więcej ? Chodzi mi właśnie jak sie odczuwa co się zmienia pomiędzy 130km a 170km Prędkość vmax to wiem że będzie większa. Może mi ktoś pomoże i oświeci. Dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam ! : )
Dominik71
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 04 12 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volkswagen Golf V
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

13 Kwi 2017, 23:37

Końcowy efekt będzie zależał od kilku czynników... zakładam że różnica w parametrach arl/bru opiera się głównie na turbinie...(napisałem że zakładam ponieważ nie znam dokładnie tematu różnic tych dwóch diesli) więc jeżeli zmienisz turbinę na bardziej wydajną i wystroisz auto to razem z wzrostem mocy powinien zmienić się przebieg Nm. Jeżeli wzrośnie moc a Nm będzie na tym samym poziomie co był to jazda będzie bardzo podobna z tym że autko będzie szybsze w dalszych zakresach prędkości. Fajnie byłoby żeby Nm był większy albo szybciej i dłużej dostępny wtedy można liczyć na konkretne odczucia i poprawę jazdy przy najbardziej użytecznych prędkościach.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe