Rozrusznik wywala bezpiecznik 20A - Peugeot 307 SW 2006 1.6 z lpg

15 Kwi 2023, 17:17

Cześć. szukam kogoś kto miał podobne problemy. wczoraj po przejechaniu kilku kilometrów zgasiłem silnik i po kilku minutowym postoju chciałęm odpalic. Niestety kontrolki sie oświeciły ale nawet nie zakręcił. Wywaliło mi bezpiecznik (20A) ten pod maską. Wymieniłem raz i też przepaliło, włożyłem 30A to samo. Po przerwie może 1,5 godzinnej i włożeniu 20A normalnie odpalił. Wrociłem do domu jakieś 11 km i po zgaszeniu i ponownym odpaleniu bezpiecznik wywalony. Wczoraj na zimnym silniku i nowym bezpieczniku 20A odpalił i pojechał do mechanika. Dziś po wykręceniu sprawdzeniu, nowych szczotkach i ogólnym ogarnięciu odpalał kilkanaście razy pod rząd. po przejechaniu może 5 km i zgaszeniu bezpiecznik wywalony.
Nie wiem co może być przyczyna. Pomoże ktoś??
Bożydar
Obserwowany

17 Kwi 2023, 08:19

Problem może być w samym rozruszniku ale nie musi, wygląda na to że gdzieś robi się zwarcie w układzie elektryczny rozrusznika.

Rozrusznik wyciągałeś? Zaglądałeś do niego, działał bez problemów na krótko podłączony po wyjęciu z samochodu?

Bezpiecznika nie zmieniaj na większy bo możesz sobie tylko narobić dodatkowych problemów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Kwi 2023, 12:58

Skoro wywala bezpiecznik, to albo robi się gdzieś zwarcie, albo na przewodach zabezpieczonych tym bezpiecznikiem pojawia się zbyt duże obciążenie spowodowane awarią któregoś elementu zasilanego przez te przewody. Wkładanie większych bezpieczników może doprowadzić do pożaru. Należy sprawdzić co zasilają przewody zabezpieczone tym bezpiecznikiem i sprawdzić na którym z nich jest zbyt duże obciążenie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...