REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Cytrynaa123 napisał(a):na przeglądzie wyszło, że coś się poci spod rozrządu
Myślę, że jeden dzień wystarczy spokojnie. Żeby zlikwidować wyciek trzeba na pewno zdjąć obudowę rozrządu z pod której jest ten wyciek, wyczyścić uszczelnić i złożyć. Nie wiem jaki tam jest dostęp, ale przy okazji warto sprawdzić w jakim stanie jest rozrząd jak już będzie do niego dostęp skoro nie wiesz jaki może być oryginalny przebieg.Cytrynaa123 napisał(a):czy uszczelnienie tego jest takie czasochłonne - tzn wystarczy jeden dzień roboty na to, żeby to zakleić, czy potrzeba dwóch dni, żeby ten silikon jeszcze wysechł?
Dobry silikon schnie szybciej, zostawiasz auto jednego dnia rano, a drugiego odbierasz. Można zostawić na noc żeby lepiej złapało. Wszystko zależy od tego jaki to będzie silikon.Cytrynaa123 napisał(a):Mój mechanik twierdzi, że potrzeba na to dwa dni, bo ten silikon niby tak długo schnie?
Generelnie tak wszystko zależy od tego jak się jeździ. Rozrząd na łańcuchu może wytrzymać długo, chociaż im nowsze samochody to mam wrażenie, że coraz krócej wytrzymująCytrynaa123 napisał(a):Czyli jednak łańcuch się wymienia, z tym, że po większej ilości kilometrów niż pasek.
Czasem łańcuch jest jeszcze ok a koła zębate zjechane. Niestety dzisiaj materiały z których są wykonywane części muszą się zużywać i tak są zaprojektowane. Myślę że jak masz przebieg autentyczny to będzie wszystko oki nie poniesiesz dodatkowych kosztówCytrynaa123 napisał(a):Zawsze chciałam łańcuch, a tu proszę, też trzeba wymieniać
Nie ma problemuCytrynaa123 napisał(a):Tak w ogóle, to bardzo dziękuję za naprowadzenie mnie, jak to wygląda