Rozrząd bez uszczelki

09 Maj 2016, 22:30

Witam,
Od niedawna mam nowe auto (Kia Ceed) i ostatnio na przeglądzie wyszło, że coś się poci spod rozrządu. Okazało się, że nie ma tam żadnej uszczelki, natomiast jest silikon i z tego właśnie miejsca wycieka olej.
Moje pytanie brzmi, czy uszczelnienie tego jest takie czasochłonne - tzn wystarczy jeden dzień roboty na to, żeby to zakleić, czy potrzeba dwóch dni, żeby ten silikon jeszcze wysechł?
Czy w ogóle łańcuch rozrządu się wymienia? Auto ma niby około 65 tys km, choć nie wiadomo, czy licznik nie był cofany...
Z góry dzięki za każdą poradę i odpowiedź :)
Cytrynaa123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Kia Ceed
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Maj 2016, 22:42

Cytrynaa123 napisał(a):na przeglądzie wyszło, że coś się poci spod rozrządu
Cytrynaa123 napisał(a):czy uszczelnienie tego jest takie czasochłonne - tzn wystarczy jeden dzień roboty na to, żeby to zakleić, czy potrzeba dwóch dni, żeby ten silikon jeszcze wysechł?
Myślę, że jeden dzień wystarczy spokojnie. Żeby zlikwidować wyciek trzeba na pewno zdjąć obudowę rozrządu z pod której jest ten wyciek, wyczyścić uszczelnić i złożyć. Nie wiem jaki tam jest dostęp, ale przy okazji warto sprawdzić w jakim stanie jest rozrząd jak już będzie do niego dostęp skoro nie wiesz jaki może być oryginalny przebieg.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

09 Maj 2016, 22:44

Aha, rozumiem. Mój mechanik twierdzi, że potrzeba na to dwa dni, bo ten silikon niby tak długo schnie? Czyli jednak łańcuch się wymienia, z tym, że po większej ilości kilometrów niż pasek.
Cytrynaa123
Nowicjusz

09 Maj 2016, 22:53

Cytrynaa123 napisał(a):Mój mechanik twierdzi, że potrzeba na to dwa dni, bo ten silikon niby tak długo schnie?
Dobry silikon schnie szybciej, zostawiasz auto jednego dnia rano, a drugiego odbierasz. Można zostawić na noc żeby lepiej złapało. Wszystko zależy od tego jaki to będzie silikon.

Cytrynaa123 napisał(a):Czyli jednak łańcuch się wymienia, z tym, że po większej ilości kilometrów niż pasek.
Generelnie tak wszystko zależy od tego jak się jeździ. Rozrząd na łańcuchu może wytrzymać długo, chociaż im nowsze samochody to mam wrażenie, że coraz krócej wytrzymują :)
Kacper
Forumowicz VIP

09 Maj 2016, 22:57

No zobaczymy, w takim razie, jak trzeba będzie to się wymieni i będę jednak nalegać, żeby mechanik się ogarnął w jeden dzień, a silikon chyba nie schnie w nieskończoność :roll: Zawsze chciałam łańcuch, a tu proszę, też trzeba wymieniać...
Cytrynaa123
Nowicjusz

09 Maj 2016, 23:03

Niech sprawdzi dokładnie łańcuch, koła zębate i ślizg oraz napinacz. Może się okazać że nie trzeba nic wymieniać bo jest ok. Mechanik będzie wiedział co i jak.
Cytrynaa123 napisał(a):Zawsze chciałam łańcuch, a tu proszę, też trzeba wymieniać
Czasem łańcuch jest jeszcze ok a koła zębate zjechane. Niestety dzisiaj materiały z których są wykonywane części muszą się zużywać i tak są zaprojektowane. Myślę że jak masz przebieg autentyczny to będzie wszystko oki nie poniesiesz dodatkowych kosztów :)
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...
    Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...

09 Maj 2016, 23:07

I tak się na tym nie znam, ale pytam, bo troszkę dziwne, żeby samo uszczelnienie trwało dwa dni. Z przebiegiem to nigdy nie wiadomo, mam nadzieję, że jednak jest autentyczny haha :)
Tak w ogóle, to bardzo dziękuję za naprowadzenie mnie, jak to wygląda... :)
Cytrynaa123
Nowicjusz

09 Maj 2016, 23:11

Cytrynaa123 napisał(a):Tak w ogóle, to bardzo dziękuję za naprowadzenie mnie, jak to wygląda
Nie ma problemu :)
Ja u siebie jak wymieniałem pompę wody i dawałem silikon wysokotemperaturowy to po godzinie odpaliłem auto i było ok, to tak na marginesie :)
Kacper
Forumowicz VIP

09 Maj 2016, 23:15

Dobrze wiedzieć :)
Cytrynaa123
Nowicjusz

22 Maj 2016, 15:20

Jeżeli będzie ściągana pokrywa rozrządu to warto wymienić sam łańcuch i sprawdzić ile wysunięty jest napinacz na starym łańcuchu i w jakim stanie są ślizgi.
W silniku potrafi być nawet cztery łańcuchy. Awaria każdego kończy się drogą naprawą bądź wymianą silnika.
Z mas uszczelniających do silników najlepsza jest firmy Victor Reinz Reinzosil

http://motofocus.pl/nowosci/10197/masa-uszczelniajaca-reinzosil-z-pozytywnym-wynikiem-testow-w-silnikach-zasilanych-biogazem
andrzej_124
Stały forumowicz