Rozrząd CA18DET - ustawienie na znaki będzie zawsze bezkolizyjne?

18 Mar 2021, 16:17

Cześć,
Z kumplem wymienialiśmy pasek rozrządu i sytuacja się skomplikowała.
Przy próbie ściągnięcia koła pasowego na wale korbowym, jakimś nieszczęściem pękł pasek rozrządu. Dodatkowo bezmyślnie próbując trzymać koło pasowe starym paskiem żeby odkręcić śrubę, która je trzyma najprawdopodobniej je przekręciliśmy. Nie mam pewności ile razy i w którą stronę.

Tu rodzi się moje pytanie. Czy jeśli ustawię wszystkie koła pasowe na znakach i założę pasek to wszystko będzie grało mimo, że było kręcone nimi wcześniej niezależnie bez paska? Chodzi głównie o to, czy ustawienie rozrządu na znaki ZAWSZE wiąże się z bezkolizyjną pracą silnika?

Bardzo proszę o pomoc bo już zgłupiałem do reszty
Fipson
Obserwowany

19 Mar 2021, 09:53

Po to są znaki aby się do nich zastosować :wink:, ustawiasz na znaki robisz 2 obroty ręcznie i jeżeli wszystko jest ok to odpalać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Mar 2021, 10:59

Kao napisał(a):ustawiasz na znaki robisz 2 obroty ręcznie i jeżeli wszystko jest ok to odpalać
Wału po założeniu paska rozrządu. Wtedy jak by coś było nie tak wyczujesz i nie obrócisz wału. Powinno się zawsze sprawdzić przed odpaleniem jak miałeś takie przygody :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X2 Edition GoldPlay - ekskluzywne i sportowe
    Nowa edycja specjalna kompaktowego Sports Activity Coupé łączy wyraźnie dynamiczny wygląd z ekstrawertycznymi akcentami zewnętrznymi i wnętrzem zaprojektowanym z myślą o maksymalnej radości z jazdy. Od marca 2022 r. ...
    Tuning samochodowy - w tym sklepie znajdziesz wszystko
    Części do tuningu samochodowego muszą być wykonane z najwyższą starannością i wytrzymywać duże obciążenia. Mają poprawić, a nie pogorszyć parametry auta. Dlatego szukając podzespołów, warto zwrócić się do fachowców ...