Rozrząd - po wymianie UPG metaliczny dźwięk

10 Maj 2018, 02:52

Witam mam problem otóż posiadam mazda 6 2007 r 2.3 benzyna po wymianie uszczelki pod głowica mechanik z powrotem założył stary rozrząd łancuszek. po urochomieniu silnika na luzie obroty spadaja a przy dodaniu gazu slychac w rozrządzie metaliczny świst .
Jakie macie dla mnie rozwiązanie tego problemu? Prosze
JANJANUSZ
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 07 2008
Auto: Mazda
Silnik: 2.3
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Maj 2018, 03:51

Skontrolowanie łańcucha rozrządu. Ten odglos jest na zimnym silniku, czy na cieplym silniku tez?
wojtk
Początkujący

Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM
Rok produkcji: 2001

10 Maj 2018, 06:06

To znaczy nawet nie zdążyłem rozgrzać silnika i jechac gdzie kolwiek autem przy wysokich obrotach na luzie słychac swist a dociskam pedał gazu zamienia si to w zgrzyt
JANJANUSZ
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 07 2008
Auto: Mazda
Silnik: 2.3
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007

10 Maj 2018, 08:28

Jeżeli przed wymianą UPG było ok to po ponownym założeniu rozrządu też powinno być tak samo. Czy napinacz został sprawdzony? Może rozrząd jest założony nieprawidłowo?

Jeżeli jesteś pewny że te dźwięki pochodzą od łańcucha rozrządu to nie zostaje nic innego jak ponownie d niego zajrzeć i skontrolować jego stan wraz z napinaczem oraz sprawdzić ustawienie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...