Ja na twoim miejscu oddałbym auto do mechanika, zanim wyzionie ono ducha przy twoich doświadczeniach.
damian87 napisał(a):ylko że idąc za radami z internetu zmieniałem już kilka razy olej w nadziei że będzie lepiej i dalej kibel.
Nie wiem, gdzie wyczytałeś takie rady, żeby zmieniać lepkość oleju, ale takie doświadczenia były od razu skazane na niepowodzenie.
damian87 napisał(a): generalnie ja teraz zastanawiam się nad motulem 8100 Eco-nergy 5W30 i Castrolem EDGE 10W60 ...
Powiem, że widzę, że o olejach nie masz najmniejszego pojęcia. Dlaczego chcesz wlać olej 5W60, a nie 5W40? Albo 5W30 a nie 5W40?
Wiesz jak dobrac olej do silnika? zChyba nie bardzo. Dlatego radzę naprawdę dobrze jak kolega :
kali napisał(a): Niech Ci lepiej zrobi to profesjonalista...
Jeżeli chcesz na siłę zrobić to sam, to zacznij od sprawdzenia, jaki olej zaleca producent twojego silnika. I taki wlej. Poczytaj też o doborze oleju, bo sama lepkość to nie wszystko - ważna jest też jakość i ważne jest też czy jest do diesla czy benzyny.
Jak zalejesz właściwy olej i nadal będzie słychać cykanie, to auto do mechanika. Doświadczenia ze zmianami olejów są do bani.
Aha - mam nadzieję, że filtr oleju też był wymieniany?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...