Rozrzad przestawiony

26 Lut 2009, 14:19

jakie sa objawyprzestawienia rozrzadu bonie mam pojecia. po czym poznac ze trzeba wymienic rozrzad
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

26 Lut 2009, 14:40

Jeżeli kupiłeś auto używane to należy wymienić jak najszybciej pasek,napinacz,pompę wody, napisz jakie masz objawy.Zaniedbanie wymiany grozi poważnymi konfekcjami z remontem kapitalnym silnika włącznie.
jurek62
Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

26 Lut 2009, 16:29

wymienie teraz w weckend nie mam zadnych objawow bo nie wiem jakie sa tak tylko pytam zeby wiedziec na przyszlosc wiec jakie sa te objawy
rafciuch
Aktywny

26 Lut 2009, 18:49

W dieslu po czasie będzie słabo palił będzie trzeba go częstować samostartem, przy prędkościach 120-140km/h będzie słabł(za słaba, bądź za duża dawka paliwa).
W benzynie bardzo podobne objawy oprócz tego będzie trajkotał jak diesel po przejechaniu pół miliona km.

P.S.To takie które najszybciej można rozpoznać, bo jak chcesz dokładniej wiedzieć to odkręć pokrywę od paska rozrządu pokręć tyle razy ile instrukcja mówi i zobacz czy zgrywają się nabite punkty.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

26 Lut 2009, 20:39

nie bede grzebal sam bo popsuje w weckend mechanik sie bierze za wymiane kompletu rozrzadu z pompa wlacznie
rafciuch
Aktywny

26 Lut 2009, 20:46

Ja odkręciłem obudowy od rozrządu pokręciłem i zobaczyłem że nabite punkty nie nachodzą na siebie,zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi co i jak.Raptem 10 minut roboty.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Lut 2009, 15:19

a napisz moze te "co i jak" nam tez zajmnie 10 minut bedzie na przyszlosc.

i jesli mozesz to podaj prosze numer do serwisu lr
rafciuch
Aktywny

27 Lut 2009, 18:23

Tu są numery do ASO Land Rovera.Ja mam Diesla 2.0 97km i tam są dwa paski.Więc odkręciłem obydwie obudowy, pokręciłem kilka razy żeby się dało zablokować rozrząd(wsadziłem wiertło 6mm(u mnie to było na styk),ale wszędzie piszą że ma wejść 9mm) i zobaczyłem że nabite punkty nie nachodzą na siebie więc wyciągnąłem pompę(musiałem ją oddać do regeneracji, ale można ją zablokować takim pstryczkiem i nic sie nie ruszy).Następnie ruszyłem jedną stroną tak że punkty naszły na siebie.Po zregenerowaniu pompy wsadziłem ją, podłączyłem wszystko jak ma być, wyciągnąłem wiertło i założyłem obudowy.Chłechtałem nim trochę bo paliwo musiało wszędzie dojść i ładnie odpalił i tak pali do dzisiaj.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika