FREELANDER WSKAżNIK POZIOMU PALIWA

15 Lut 2009, 11:11

WITAM . ORIENTUJE SIę KTOś ILE MOżNA ZROBIć JESZCZE KM JAK WSKAZóWKA OPADNIE NA CZERWONE POLE FREELANDER DIESEL 2000ROK---SILNIK LR
radek5277
Początkujący

15 Lut 2009, 11:19

A to zależy od tego jak bardzo lubi się ryzyko1? :lol: :lol:
Freelander TD4 GS 2001/Isuzu Tropper 3.0 dohc turbo
Krzyfu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tralee

15 Lut 2009, 11:53

jak wejdzie równiutko na początek czerwonego pola to śmiało możesz gonić 50km. Ale potem to już nie wiem, bo już tankowałem. Ale chyba kiedyś to sprawdzę- mam nadzieję, że potem jak doleje paliwa to nie będzie problemu z odpaleniem.
passat1
Początkujący

18 Lut 2009, 00:12

passat1 napisał(a):Ale chyba kiedyś to sprawdzę- mam nadzieję, że potem jak doleje paliwa to nie będzie problemu z odpaleniem.

Freelander z silnikiem TD4 - radzę nie próbować.

Silnik przed uruchomieniem sprawdza kilkadziesiąt parametrów, z których kilka jest krytycznych. M. in. musi być odpowiednie ciśnienie paliwa na wejściu do pompy Common Rail (nie pamiętam, bodajże powyżej 1,2 bara) oraz musi być ciśnienie na szynie CR chyba powyżej 800 barów. Po zapowietrzeniu układu może być problem.

Druga sprawa: pompa paliwowa, pompa wtryskowa, wtryskiwacze oraz zawór wysokiego ciśnienia - wszystkie te elementy są smarowane olejem napędowym. W przypadku jego braku może być naprawdę duży (i kosztowny) problem.
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lut 2009, 17:02

to fakt.
passat1
Początkujący

26 Lut 2009, 21:28

Większość producentów podaje że na tzw."żydzie" można przejechać 100km jeśli jedziemy oszczędnie.
Ja przejechałem ok.80-90 i zatankowałem bo sie bałem o portfel :lol: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk