Rozrząd w Alfa Romeo 145 twin spark

13 Sty 2009, 17:35

Witam mam problem z ustawieniem walków rozrządu w alfie 140 o pojemności 1400 !! Pęk pasek a nie posiadam blokad nastawczych i jeżeli ktoś byłby w stanie mi pomoc proszę o odpowiedz w jaki sposób można ustawić rozrząd bez blokad ?? Z gory dziekuje
argit3
Nowicjusz

• 13 Sty 2009, 17:37

w alfie 145 przepraszam za pomyłkę
    argit3
    Nowicjusz

13 Sty 2009, 19:05

a zrobiłes głowice?
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

13 Sty 2009, 19:32

na sam poczatek powinienes zmierzyc cisnienie sprezania w silniku , potem mozesz cokolwiek zaczac robic.
    rino
    Nowicjusz

13 Sty 2009, 20:31

Tu masz rysunek ustawienia tego rozrządu
    Rozrząd w Alfa Romeo 145  twin spark
    Na pasku powinny być znaki, ktore zgrywamy ze znakami na wale korbowym i kole na wałku rozrządu wydechu.Wałki rozrządu ustawiamy tak:
    -wydechowy,kręcimy wałkiem zgodnie z kierunkiem pracy do momentu aż krzywka na 4 cylindrze po wciśnięciu zaworu,dalej kręcimy aż przestanie go wciskać tzn zawor wydechowy jest zamkniety ale jezeli minimalnie cofniemy wałek to zacznie się otwierać zawor wydechowy.
    -ssący trzeba tak ustawić aby krzywka na 4 cylindrze zaczynała otwierać zawor ssący.Wałkiem ssącym wolno kręcić tylko w kierunku pracy.Nie wolno nim kręcić w stronę przeciwną.
    Wał korbowy należy ustawić w takim położeniu aby zawory nie wadziły o tłoki.Po ustawieniu wałkow rozrządu ustawiamy wał korbowy.
    Po złożeniu sprawdzamy kręcąc wałem czy tłoki nie wadzą o zaawory.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

13 Sty 2009, 21:56

Tak wszystko już jest gotowe tylko trzeba ustawić rozrząd ! Wielkie dzięki Andrzej_124 za pomoc!!!!!!!
    argit3
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Model hybrydowy BMW ActiveHybrid 3
      Model hybrydowy oparto na BMW 3 Sedan, który jest wzorem łączenia w wyglądzie nadwozia elegancji ze sportowym zacięciem. Zwracające uwagę detale: oznaczenia na słupkach C, na nakładkach progów drzwiowych, specjalne ...