Rozsądkiem czy marzeniami?

05 Paź 2015, 15:33

Witajcie!

Mam uzbierane ok 13-14tys na same autko.
Będzie to moje drugie autko.Pierwszym była laguna II.

Kieruję się w zasadzie tylko dwoma aspektami przy wyborze- wygodą oraz tym aby w aucie nie musiały być nowe części co tydzień.
Jeździłem już dużą ilością aut i wiem,że najbardziej podobają mi się auta duże,komfortowe-limuzynowe -z wszystkich aut jakimi jechałem najbardziej jakie mi się podobały były to e38 oraz e39- coś pięknego :)

Ale po licznych przemyśleniach skupiłem się szukaniu e46 po lifcie-głównie najbardziej celowałem w 2.0d 150KM(w tej cenie lepszych silników raczej nie znajdę) - tutaj jeżeli mamy mówić o marzeniach.Autko mi się bardzo podoba o wiele bardziej niż następne autko które opisze :) No i tył napęd :)

Jeżeli mam się kierować rozsądkiem to wybrałem passat b5 po lifcie z silnikami oczywiscie 1.9 tdi :)

I teraz po licznych poszukiwaniach znalazłem i passat b5 fl oraz e46.I nie mogę się zdecydować po którego mam jechać i oglądać :)
Gdyby nie miał brać pod uwagę kosztów utrzymania pewnie pojechałbym po e46.Teraz pytania które autko jest bardziej godne uwagi?Które jest łatwiejsze w utrzymaniu -chociaż tutaj raczej padnie na passata,więc czy e46 jest drogie w utrzymaniu oraz które autko jest bardziej komfortowe?
Yamakasi512
Nowicjusz

Auto: nie mam

05 Paź 2015, 15:47

Kurcze jak ja bym chciał mieć takie marzenia :mrgreen:
Tytuł jest o marzeniach a piszesz o pasku który jest nudnym synonimem badziewia i o bmw które z traktorem pod maską też nie należy do ambitnych typów... :no:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Paź 2015, 15:54

BMW to nie diesel chyba że 3.0d bo ten jest okey ale 2,0 w ogóle nie pasuje do tego auta. Jak BMW to benzyna z ew. LPG R6 od 2,0 wzwyż najlepiej 323i 170 KM 325i 192 KM.
Passat niby okey ale zawias ma problematyczny.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Paź 2015, 15:57

Marzeniem jest e46,passat raczej z rozsądku,gdyż ciągle słyszę opinie jaki to on nie jest wspaniały i tani w utrzymaniu :D

Możecie mniej więcej powiedzieć które autko lepsze w utrzymaniu i bardziej komfortowe?

Z tego co widze to e46 do 13-14tys raczej ciezko znaleźć zadbanego w benzyne+gaz,ale paska po lifcie już nie jest tak ciężko.

Jedynie boję się tego e46,nie wiem czy jest ciężki w utrzymaniu(silnik mi nie przeszkadza,ważne aby to nie było coś w stylu silników 2.5tdi albo 1.9dci)
Yamakasi512
Nowicjusz

05 Paź 2015, 17:06

Yamakasi512 napisał(a):passat raczej z rozsądku,gdyż ciągle słyszę opinie jaki to on nie jest wspaniały i tani w utrzymaniu :D

I to dopiero są marzenia z tą taniością :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Paź 2015, 17:34

Yamakasi512 napisał(a):passat raczej z rozsądku,gdyż ciągle słyszę opinie jaki to on nie jest wspaniały i tani w utrzymaniu

B5 nie jest tanie w utrzymaniu bo często robisz wyżej wspomniany przeze mnie zawias. Dość tania w utrzymaniu jest toyota avensis I generacji gdyż mało pali rzadko się psuje a jak coś padnie to i tak jakoś super drogie nie jest.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

05 Paź 2015, 19:08

Dzięki za propozycje ale ta toyotka nie podoba mi się...
Ja muszę być do auta przekonany,bo inaczej niechętnie na nie patrzę.

Paska sobie chyba odpuszczę...
A pomijając silnik czy ogólnie e46 jest nad wyraz drogi w utrzymaniu w porównaniu do innych aut w tym przedziale cenowym,czy jak każdy,psuje to co ma się zepsuć?I jak z zawieszeniem czy jest komfortowe/normalne/czy twarde?
Jak sobie radzi na dziurach?
Yamakasi512
Nowicjusz

05 Paź 2015, 19:33

ja nie chciałbym 2,0d w e46 co dopiero pisać o e39 :? POMYŁKA i LIPA!
e46 nie kupuje się dla komfortu ale dla prowadzenia, które trochę popsuli względem e36
W przypadku komfortu e46 może być różnie - miękko, bo masz koła 16" i balony opony albo 18" niskoprofilowe i mpakiet z obniżonym zawiasem. Jest droższe w utrzymaniu od popularnych aut ale nie drogie jak na swój segment - Passat może być droższy jak masz do roboty zawias.

A co z Meśkiem E aka okularnikiem?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8