Rozsądna alternatywa dla Opla Corsy C

15 Wrz 2008, 22:11

Chcę kupić samochód na dojazdy do pracy na około 35 km dziennie w obie strony, w tym jakieś 5 km w mieście, reszta trasa.

Czytałem to forum, różne inne opinie i mój wybór padł na Corsę C z silnikiem 1.2 - ma najlepsze opinie, o wiele lepsze niż podstawowy 1.0, podobno spala około 6l/100, więc tyle ile mój Maluch:)

Ceny na Allegro to od prawie 10 do 14 tysięcy. Mogę liczyć na dobry egzemplarz za 12 bo właśnie tyle max będę miał do wydania?

Lepiej byłoby kupić coś w kraju czy przy tej cenie opłaca się sprowadzić? Lepiej jest kupić teraz czy na wiosnę?

Proszę o opinie.
bogdan85
Nowicjusz

15 Wrz 2008, 22:16

Sprowadzać się raczej nie opłaci, corsa powinna spełnić swoje zadanie, ale możnaby pomyśleć też o innych autkach. Taki silnik 1.2 już powinien sobie jako tako radzić, bo 1.0 to kompletna taczka. Czy na wiosnę, jak jeździsz maluchem to lepiej teraz kup, bo do pracy raczej nim nie dojedziesz. Druga sprawa to zajrzyj na allegro - podejrzewam, że ten model już nie traci na wartości z wiekiem, tylko ze stanem technicznym (w starych samochodach to norma).
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Wrz 2008, 22:20

za 12 tys wolałbym fabie , octavie , 406 , focusa .. no możne stara vectrę :) co do sprowadzania , nie wiem nie sprowadzam , zajmuje się tylko krajówkami
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Wrz 2008, 22:26

Maluchem przejeździłem już trochę i ostatnio naprawdę zaczyna się psuć:/ Nie chcę podjąć pochopnej decyzji, więc pytam.

Swoje poszukiwania zaczynałem od Corsy, Polo, Ibizy i cordoby po liftingu, przez Mazdę 232, Demio, Almerę aż wróciłem do Corsy:)
bogdan85
Nowicjusz

16 Wrz 2008, 07:27

Na Twoim miejscu z podanych wyżej aut wziąłbym ibizę. Bardzo mi się to auto podoba, a technicznie też nie jest złe
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

18 Wrz 2008, 08:17

Sam sobie znalazłem alternatywę:)

Np taki Rover 25 z silnikiem 1,4 16V 84KM.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Teraz będę tylko szukam, które auto prędzej mi sie trafi w dobrym stanie technicznym, to wezmę:)
bogdan85
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwsza litera w alfabecie Lexusa to "F"
    Był rok 2006 i od premiery Lexusa IS drugiej generacji minęło kilka miesięcy. Dlaczego zatem Lexus testował nowego IS-a skrytego pod kamuflażem? Dziennikarze motoryzacyjni zauważyli, że coś się święci, kiedy zaczęły się ukazywać ...

14 Sty 2010, 08:08

Witam,
troche mnie śmieszą niektóre wypowiedzi:)
ja posiadam Opla Corse C 1,0 i nie jest to taka kleska jak piszecie:) fajny żywy samochodzik. Trzeba pomyśleć kto będzie nim jeżdził i czego oczekuje:) Ja raz na dwa tygodnie jade w dłuższą traze ( ok 600 km - i to w gorach też) i spokojnie sobie radzi:)
i pali ok 6/100.
Więc jak do pracy to ja osobiście polecam Corse nawet z silnikiem 1,0

pozdrawiam
wiktor
wiktor
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa