![](https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/inne-zdjecia-motoryzacyjne-a53/czy-opony-zimowe-sa-obowiazkowe-t40359.jpg)
1. Aktualnie posiadam Peugeota 307 1.6 w gazie i starszą corsę do zajedżenia
2. Miałem jakiś czas E60, koszty utrzymania wyleczyły mnie z BMW, więc E90/91/92/93 odpada, E87 odpada (w tym roczniku i budżecie prawie każde inne odpada z automatu)
3. Szukam auta nie starszego niż 2011 do 50k max brutto (leasing), które zarówno da frajdę z jazdy jak i będzie rozsądne w utrzymaniu. Mam kilka typów, ale przy każdym z nich pojawia się jakieś "ale".
Aktualnie robię 20-25k km rocznie, w gazie to żaden koszt dlatego chciałbym aby kupowane auto nadawało się do zagazowania, mam znajomego dealera, który zagazuje auto przed leasingiem więc luz, ale nie wykluczam też diesla czy downsizignowej benzyny. Nie potrzebuję dużego auta, ale nie wykluczam czegoś "na przyszłość. Odpadają VANY, SUVY i Skody
I tak kilka moich typów, czekam na opinie, a może coś o czym nie pomyślałem
1. Astra J GTC/ewentualnie hatchback - 1.6 TURBO - niestety kilka negatywnych opinii na temat wyżyłowanego silnika, auto dość ciężkie, 1.6 wolnossąca będzie za wolna więc w grę wchodzi tylko wersja turbo, ewentualnie 1.4 bo opinie ma troche lepsze i nadaje się do lpg, ale Mokka w automacie z tym silnikiem nie dawała rady. A może jednak 2.0 CDTI - wiem że diesel to wydatki, ale wyżyłowana benzyna domyślam się że porównywalne
2. Focus MK3 1.6 EcoBoost 150KM mniej mi się podoba ale właściwości jezdne podobno lepsze, ponad 150 kg lżejszy od astry
3. Scirocco 2.0 TSI podobno te silniki to porażka
4. Giulietta 1.4 TB 170KM ?
4. Z innej beczki podoba mi się Passat B7 ale nie mieści się w budżecie
![Smutny :(](https://img.forumsamochodowe.pl/smilies/icon_sad.gif)
5. Accord 8 był numerem jeden jakiś czas, bo dobre silniki go gazu, duży przyszłościowy ale nie wszystkim w rodzinie się podoba, że tak to ujmę
6. No i moim nr 1 jest Hyundai Genesis Coupe, nawet 2.0T by wystarczyło ale też nie ten budżet
Była myśl jeszcze na temat IS250, A4 B8 albo W204 ale na ten rocznik - też zbyt mały budżet.