REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Raczej nie, tu wszystko dzisiaj robi urządzenie w którym podajesz tylko ilość czynnika.irokez941 napisał(a):Czy wyciek mógł zostać spowodowany przez jakiś błąd podczas nabijania?
Jeżeli swąd spalenizny poszedł od sprężarki to nie pozostaje ci nic innego jak regeneracja bądź wymiana na nową.irokez941 napisał(a):Czy to oznacza, że sprężarka nadaje się wyłącznie do regeneracji?
No i podziałała... sprzęgło ma za zadanie również chronić kompresor przed uszkodzeniami. Pewnie było uszkodzone (zerwane) i wystarczyło je wymienić. Jak zostało zespawane i problem ze sprężarką wystąpił ponownie to zamiast zerwać sprzęgło poszła sprężarka. Sprzęgło zapobiega uszkodzeniu sprężarki poprzez zerwanie i umożliwia przez to też dalszą jazdę w przypadku pojawienia się takiego problemu.irokez941 napisał(a):mechanik wziął spawarkę i stwierdził że "przyspawa sprzęgło", po tej czynności klimatyzacja zaczęła działać
W tym przypadku najlepiej jak byś znalazł warsztat zajmujący się klimatyzacją i w przypadku takiego montażu o ile się zgodzą na zmianę (przeróbkę) udzielą ci gwarancji. Wtedy będziesz spokojny przynajmniej przez pewien czas.irokez941 napisał(a):Czy istnieje możliwość zakupu i montażu kompresora z tradycyjnym sprzęgłem (13124749 WG)? Słyszałem że jest to możliwe, lecz trzeba co nieco pozmieniać w elektryce auta.
Trochę wysoka te temperatura. Z tego co wiem zazwyczaj to tak do 110 °C powinno być w zależności jeszcze od termostatu bo te temperatury różnią się czasem znacznie.irokez941 napisał(a):Moje pytanie brzmi, czy 117 °C nie jest za dużą temperaturą?
Wygląda na to że pierwsze otwarcie termostatu następuje z jakimś większym opóźnieniem czyli tak jak by płyn chłodniczy przy nim wolniej się nagrzewał niż przy czujniku temperatury.irokez941 napisał(a):temperatura dochodzi do 117 °C , wyje wentylator, następnie spada do ok 89 °C i tak już mniej więcej trzyma.
To jest moim zdaniem też zastanawiające że na tak krótkim dystansie silnik osiąga taką temperaturę, to bardzo szybki wzrost.irokez941 napisał(a):Przy uruchomieniu zimnego silnika, po trzech kilometrach jazdy, temperatura dochodzi do 117 °C
Nie zauważyłeś bąbelków w układzie chłodzenia? Z rury wydechowej nie wiać czasem białego dymu?irokez941 napisał(a):Dodam także, że górny wąż zaraz po nagrzaniu jest dość twardy i robi się miękki po ok. 6 godzinach od zgaszenia silnika.
Cichy77 napisał(a):Wcześniej jak klimatyzacjach chodziła wentylator załączał się razem z nią i przez to silnik miał dodatkowe chłodzenie i nagrzewał się wolniej.
Nic się nie stanie jedynie silnik może się czasami nie dogrzewać ale przy obecnych temperaturach zewnętrznych pewnie będzie wszystko ok.irokez941 napisał(a):Jeżeli przejadę 2-3 tygodnie bez termostatu, to nic się raczej nie stanie?
Tak, silnik i tak dostaje dodatkowe chłodzenie od wentylatora klimatyzacji a to że nie ma termostatu w niczym nie przeszkadza bo masz cały czas otwarty duży obieg.irokez941 napisał(a):Czy przy braku termostatu można uruchamiać klimatyzację?