Skoda Roomster - wymiana/naprawa wentylatora dmuchawy

04 Cze 2019, 21:36

witajcie,

Nie dmucha mi nawiew, więc pomyślałem że przyczyna jest pewnie wentylator dmuchawy.
Ktoś mi napisze jak go wymontować, trzeba ściągać całą deskę rozdzielczą ?

pozdrawiam prosze o pomoc :roll:
loret
Początkujący

04 Cze 2019, 21:42

Bezpieczniki sprawdziłeś? Warto sprawdzić czy dochodzi do niego prąd po włączeniu nawiewu. Jak się do niego dostaniesz to sprawdź też czy obraca się w miarę lekko i nie jest zacięty (kiedyś miałem przypadek że wentylator stanął bo dostał się tak kawałek patyka z liśćmi).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Cze 2019, 21:48

W modelu Roomster z klimatyzacją niestety trzeba rozbierać całą deskę w celu wyjęcia, wymiany wentylatora ;/ Ktoś to słabo wymyślił.
Jak byś potrzebował to tu masz filmik jak to zrobić:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

05 Cze 2019, 06:48

dzięki widziałem wczoraj ten filmik, myślałem że może da się to zrobić bez ściągania deski, głupota z tym.
loret
Początkujący

05 Cze 2019, 09:01

Jakie bezpieczniki są odpowiedzialne za działanie dmuchawy ? Bo sprawdziłem jakieś dwa ale nie jestem fachowcem w tym.
loret
Początkujący

05 Cze 2019, 10:04

Roomster to właściwie Fabia II a tutaj to bezpiecznik w skrzynce pod kierownicą nr 39.
Czy jak wentylator jeszcze pracował to było słychać jego głośną pracę ? popiskiwanie czy terkotanie ? Teraz nie chodzi również na najwyższym biegu ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak prawidłowo siedzieć w samochodzie podczas jazdy?
    To, w jaki sposób siedzimy w samochodzie, ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa jazdy. Ważna jest przede wszystkim odpowiednia pozycja za kierownicą, ale w razie kolizji pasażerowie siedzący prawidłowo mają również ...
    11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...

06 Cze 2019, 08:00

kupiłem z nie działającą już wentylacją. więc nie wiem
loret
Początkujący

06 Cze 2019, 09:19

Wygląda na to że nie pozostaje Ci nic innego jak się do niej dostać i sprawdzić co się stało.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!