Rozwalony katalizator bez straty mocy?

14 Lip 2014, 14:28

Czesć, mam problem z moim autem, mianowicie foxem z 2007 które pali sporo oleju. Mianowicie jakis litr na 300 km ;/ Ostatnio znowu wlewałem, i zalałem za dużo (głupota, wiem), pojezdziłem, po tym pojawiła sie kontrolka że problem z systyemem wydechowym, czyli zapewne katalizator. Problem z tym, że auto jeździ jak jeździło wczensiej, czy to możliwe, że to katalizator?

I czy moglbym wymienic olej na taki, żebym mógł wlewać taki najtańszy, bo teraz musze lać te 5W30 bodajże, i jest drogi.
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Sie 2014, 12:39

Raczej silnik trzeba naprawić... Zrobić próbę olejową w warsztacie (wyjdzie gdzie bierze olej). Sprawdzić kompresję... Olej oczywiście możesz sobie nalać zwykły mineralny ale co to da..? Olej upuść korkiem spustowym pod silnikiem jak jest za dużo. To niebezpieczne jest. Zaraz ci gdzieś go może wywalić. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 328 Hommage 2011
    BMW 328 Hommage, zaprezentowane z okazji siedemdziesiątych piątych urodzin legendarnego samochodu wyścigowego BMW 328, jest nowoczesną interpretacją charakteru i stylu protoplasty. Koncept to przykład na to, jak dziś mogłoby ...
    Jak dobre opony ciężarowe wpływają na biznes?
    Opony stosowane w transporcie drogowym stanowi do 5 proc. wydatków firmy, ale ma wpływ na 40 proc. wszystkich kosztów operacyjnych. Od jego jakości przy zakupie, fachowego serwisu przy montażu oraz i potem prawidłowej ...