Ruch na skrzyżowaniu równorzędnym i zasada prawej ręki.

16 Cze 2021, 14:31

Dzień dobry,

Sytuacja wygląda tak - Po trzech stronach skrzyżowania równorzędnego, znajdują się trzy rzędy samochodów. Wszystkie pojazdy poruszają się w kierunku wskazywanym przez strzałkę (dodaję zdjęcie).

Scenariusz 1 - Pytanie: Czy samochody oznaczone numerem 2 mogą (pomimo tego, że po prawej są samochody) skręcać w prawo? Czy muszą konsekwentnie czekać?

scenariusz 2
Pytanie: Czy rząd samochodów pod nr.1 może jechać na wprost, ponieważ rząd samochodów pod 2 czeka na przejazd samochodów spod nr.3?

Wydaje mi się, że odpowiedzi powinny brzmieć - tak, ponieważ w przeciwnym razie spowalniałoby to ruch.

Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.
AdamSobczak
Obserwowany

Zdjęcia: 0

17 Cze 2021, 09:50

AdamSobczak napisał(a):Scenariusz 1 - Pytanie: Czy samochody oznaczone numerem 2 mogą (pomimo tego, że po prawej są samochody) skręcać w prawo? Czy muszą konsekwentnie czekać?
Mogą skręcać w prawo bo manewr ten nie koliduje w żaden sposób z samochodami pod numerem 3 po prawej stronie.
AdamSobczak napisał(a):scenariusz 2
Pytanie: Czy rząd samochodów pod nr.1 może jechać na wprost, ponieważ rząd samochodów pod 2 czeka na przejazd samochodów spod nr.3?
Nie. Rząd samochodów 1 przejeżdża ostatni i nie ma tu znaczenia że nr 2 muszą i tak czekać. Samochody nr 1 mają nr 2 po prawej stronie i muszą im ustąpić pierwszeństwa zanim przejadą.

AdamSobczak napisał(a):Wydaje mi się, że odpowiedzi powinny brzmieć - tak, ponieważ w przeciwnym razie spowalniałoby to ruch.
Spowalnianie ruchy nie ma tu znaczenia. Przepisy nie odnoszą się do spowalniania ruchu.

Już kiedyś było coś takiego i nawet sam zamieszczałem podobną sytuację do tej opisanej przez Ciebie skrzyzowanie-rownorzedne-na-3-wyjazdy-kto-ma-pierwszenstwo-vt122275.htm

Warto zajrzeć sobie też tu jak-zachowac-sie-na-skrzyzowaniu-rownorzednym-vt123437.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35