Wymuszenie pierwszeństwa na rondzie

02 Lip 2021, 12:19

Dziś popełniłem bardzo głupi i dziecinny błąd. Wymusiłem pierwszeństwo na rondzie ( tydzień nocnej zmiany, mało snu ). Na szczęście bez kolizji. Kierowca na którym wymusiłem, potem mnie wyprzedził, zatrzymał i zwyzywał. Ten dzień zapamiętam na długo. Na rondzie była kamera, spodziewać się mandatu ?Co jak co, ale będzie słuszny.
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10

02 Lip 2021, 12:58

Bialas55 napisał(a):Na rondzie była kamera, spodziewać się mandatu ?Co jak co, ale będzie słuszny
Nie koniecznie. Nie zawsze te kamerty są ustawiane do rejestrowania wykroczeń i wysyłania mandatów przez odpowiednie służby zdalnie. Najczęściej korzysta się z nich w przypadku kolizji itp. U Ciebie akurat na szczęście nic się nie stało.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lip 2021, 21:07

Moim zdaniem mandat Ci żaden nie przyjdzie. Przede wszystkim dlatego że nie było kolizji a poza tym takie kamery nie służą do tego żeby łapać każde wykroczenie tylko żeby wykorzystać je w sytuacji gdy jest taka potrzeba.

Na przyszłość gdy jesteś zmęczony zachowaj większość ostrożność, czasem warto poczekać na skrzyżowaniu dłużej po to żeby bezpiecznie je przejechać.

Kamer których powinieneś się obawiać to moim zdaniem rejestratory przejazdu na czerwonym świetle.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Lip 2021, 07:37

Już mi się zdarzyła podobna sytuacja z wymuszeniem, trochę mniejszego kalibru i też to był tydzień pracy nocnej. Raczej wprowadzę zasadę jak pracuję na noc, to jeżdżę do pracy i z powrotem, nigdzie indziej. Prawko mam 2 lata, takich błędów nie powinno już być.
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10