Ruszanie samochodem z automatyczną skrzynią biegów.

20 Sty 2015, 10:10

Witam, mam nietypowe pytanie odnośnie samochodu z automatyczną skrzynią biegów. Czy samochód z automatyczną skrzynią biegów, rusza dopiero po całkowitym puszczeniu hamulca, czy rusza na pewnej wysokości puszczenia hamulca, tak jak np. samochód z manualną skrzynią, sprzęgło bierze na pewnej wysokości?
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Jacek321
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Sty 2015, 00:42

Samochód z automatyczna skrzynia biegów rusza już po puszczeniu do połowy pedału hamulca. Oczywiście pewne odstępstwa są uwarunkowane modelem auta ale z reguły tak to właśnie wygląda.
radek102
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 06 07 2006
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E46
Silnik: 1.8 CI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2015, 12:46

Generalnie można powiedzieć, że puszczanie pedału hamulca bez dodawania gazu w aucie z automatem to to samo co puszczanie sprzegła bez dodawania gazu w aucie z manualem. Tyle, że nie trzeba "znać" sprzegła i uważać żeby za szybko nie puścić co by silnik nie zgasł. Czyli w miarę zwalniania hamulca auto powinno zaczynać się toczyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

28 Sty 2015, 15:01

Jest dokładnie tak, jak mówią moi przedmówcy.
Panowie mam pytanie, jeśli mam czasami problemy z wrzuceniem trybu jazdy, to powininem się wybrać do serwisu automatów, czy od razu na warsztat? Wydaje mi się, że jak mi w RENZ zrobią diagnostykę no to może wyjdzie co się dzieje i nie bedzie trzeba go od razu rozbierać, co?
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna

05 Lut 2015, 16:27

Tez mi się tak wydaje. Calkowita rozbiorka to ostateczność, pod warunkiem ze trafisz do uczciwych mechanikow a nie do naciągaczy
motospec
Nowicjusz

Auto: KIA Ceed

06 Lut 2015, 13:17

Jedz do warsztatu, gdzie zajmują się automatami. Nie każdy mechanik zna sie na automatach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz
    Kierowcy często nadużywają sprzęgła, na przykład dotaczając się kilkadziesiąt, a czasami nawet kilkaset metrów do świateł. Jest to nieekonomiczne i niebezpieczne. "Jazda na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle powoduje ...