Ruszanie samochodem z automatyczną skrzynią biegów.

20 Sty 2015, 10:10

Witam, mam nietypowe pytanie odnośnie samochodu z automatyczną skrzynią biegów. Czy samochód z automatyczną skrzynią biegów, rusza dopiero po całkowitym puszczeniu hamulca, czy rusza na pewnej wysokości puszczenia hamulca, tak jak np. samochód z manualną skrzynią, sprzęgło bierze na pewnej wysokości?
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Jacek321
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Sty 2015, 00:42

Samochód z automatyczna skrzynia biegów rusza już po puszczeniu do połowy pedału hamulca. Oczywiście pewne odstępstwa są uwarunkowane modelem auta ale z reguły tak to właśnie wygląda.
radek102
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 06 07 2006
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E46
Silnik: 1.8 CI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2015, 12:46

Generalnie można powiedzieć, że puszczanie pedału hamulca bez dodawania gazu w aucie z automatem to to samo co puszczanie sprzegła bez dodawania gazu w aucie z manualem. Tyle, że nie trzeba "znać" sprzegła i uważać żeby za szybko nie puścić co by silnik nie zgasł. Czyli w miarę zwalniania hamulca auto powinno zaczynać się toczyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

28 Sty 2015, 15:01

Jest dokładnie tak, jak mówią moi przedmówcy.
Panowie mam pytanie, jeśli mam czasami problemy z wrzuceniem trybu jazdy, to powininem się wybrać do serwisu automatów, czy od razu na warsztat? Wydaje mi się, że jak mi w RENZ zrobią diagnostykę no to może wyjdzie co się dzieje i nie bedzie trzeba go od razu rozbierać, co?
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna

05 Lut 2015, 16:27

Tez mi się tak wydaje. Calkowita rozbiorka to ostateczność, pod warunkiem ze trafisz do uczciwych mechanikow a nie do naciągaczy
motospec
Nowicjusz

Auto: KIA Ceed

06 Lut 2015, 13:17

Jedz do warsztatu, gdzie zajmują się automatami. Nie każdy mechanik zna sie na automatach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy
    Mocne przeziębienie lub grypa mogą opóźnić czas reakcji kierowcy nawet o 10%. Dodatkowo na szybkość działania w sytuacji awaryjnej mogą także negatywnie wpływać zażywane leki. "Kierowca musi zachowywać się odpowiedzialnie. ...
    Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
    Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...