Rysa na samochodzie - jak zabezpieczyć przed rdzą?

14 Lis 2018, 10:40

Witam,

na prawych tylnych drzwiach od hondy civic IX mam rysę około 5cm (ktoś przejechał kluczem), niestety jest dość głęboka i tu pojawia się pytanie - czy da się to samodzielnie zabezpieczyć tak żeby podczas zimy sól nie spowodowała że w tym miejscu pojawi się rdza?

(załóżmy że sam wygląd czyli to, że jest rysa nie ma dla mnie większego znaczenia, nie rzuca się ona jakoś bardzo w oczy)
Wowas
Nowicjusz

14 Lis 2018, 15:37

Czy rysa jest na tyle gruba ze widać szary podkład lub blachę?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lis 2018, 15:47

Niestety tak :/ Znalazłem gdzieś informację jak to rozpoznać i tam był sposób taki żeby zrobić test z wodą z mydłem czy dana rysa chociaż na chwile znika po spryskaniu i większość znika natomiast jest taki moment gdzie powiedzmy ok. 2-3 centymetry są mocniej wryte i tam niestety zostaje i jak się przejeżdża paznokciem to też czuć.
Wowas
Nowicjusz

14 Lis 2018, 20:36

kup sobie takie lakier na pędzelki i napuść w tą rysę, wygląda to tak https://www.google.com/search?q=lakier+ ... kwR9IenVsM:

kupisz to w swoim kolorze, kod lakieru jest pod maską na metce, na samym dole, składa się z 3 cyfr/liter
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lis 2018, 14:48

Ok, dzięki za radę - tak zrobię.

Zastanawiam się, bo mam jeszcze farecla scratch remover pasta i czy spróbować najpierw tym, a później jak się nie uda to użyć tego lakieru czy to nie ma sensu albo tylko pogorszy sprawę i od razu wziąć się za wspomniany w poście wyżej lakier?
Wowas
Nowicjusz

15 Lis 2018, 16:14

Obrales zła kolejność bo jak spolerujesz to "natłuścisz" lakier a wtedy nie przyklei sie ten który chcesz nałožyć
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

15 Lis 2018, 23:44

Ok, dzięki za pomoc.
Wowas
Nowicjusz