Rytmiczne stukanie podczas jazdy na wprost Corolla e12

07 Wrz 2020, 19:02

Witam, mam problem z moją Toyotą e12 2.0 D4D 110km z 2002 roku, otóż jakiś czas temu zaczęło mi coś pukać ale wyłącznie na zakrętach w prawo, teraz od jakiegoś czasu puka mi podczas jazdy na wprost, podczas jazdy w zakręcie w prawo nasila się, podczas jazdy w lewo praktycznie nie słychać. Dodam że podczas hamowania do zera czuje takie jakby szarpanie, nadwozie lekko drży podczas jazdy, stukanie a raczej takie "łupaknie" jest rytmiczne im wyższa prędkosć to częstotliwość wzrasta. Dodam ze odłgosy nie ustają podczas jazdy na luzie czy z wciśniętym sprzęgłem

Co zostało wymienione?
Amortyzatory przod
Przegub zewnetrzny lewy
Sprawdzone całe zawieszenie + łożyska
Zmieniane opony na zimówki
Pawel9449
Obserwowany

08 Wrz 2020, 09:01

Patrzyłeś może czy stuka przy pełnym skręcie (w jedną i drugą stronę) przy jeździe w przód i tył? Jak to przegub zewnętrzny to będzie na pewno słychać.

To co opisujesz wskazuje na przegub zewnętrzny ale nie zawsze stuka ten co myślimy i tu naprawdę potrzebna jest dobra diagnoza żeby przy niewielkich stukach trafić w ten który faktycznie ma problemy.

U ciebie problemem może się okazać drugi przegub.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
    Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...
    Pierwszy poślizg – trudne doświadczenie kierowcy
    Pierwszy poślizg w życiu to dla każdego kierowcy bardzo trudne doświadczenie, a opanowanie takiego poślizgu w warunkach drogowych bez odpowiedniego przeszkolenia jest prawie niemożliwe. Co robić, aby uniknąć sytuacji, gdy ...