REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Dishman napisał(a):Wezyrro napisał(a):no w naszym kraju to jest to wielka duronota, bo potem placą ci co miesiąc przez kilka lat i idziesz do piachu i tak naprawdę g...o masz z tego, że całe życie opłacałeś składki.
A co byś chciał pół życia być na emeryturze?
.
Wezyrro napisał(a):no jakby nie patrzeć to bym chciał i zapewne nie ja jeden...
Wezyrro napisał(a):ale nie o to teraz chodzi. porównaj sobie życie ludzi starszych w Polsce i np we Francji, Niemczech, kolosalna róznica, wschodni sąsiedzi poróżują, bawią się i tego typu rzeczy, a w Polsce emeryt siedzi w domu i ledwo wąże koniec z końcem. I należy zdać sobie pytanie czy takiemu człowiekowi faktycznie tylko takie coś się należy?
Wezyrro napisał(a):Ty mi nie mów o emeryturach górników. Już rząd ma ich zrównać, bo niewiadomo skąd są tak bardzo nagradzani.
Roach napisał(a):Tak, inflacja może i by mi zagroziła, ale założyłem, że pieniądze nie będą zainwestowane.
Roach napisał(a):Jak już się czepiamy, to za 40 lat kasa ze skarpety będzie poważnym antykiem i będzie napewno więcej warta jak wypociny emeryturowe.
Roach napisał(a):Dishman Ty musisz pracować w jakimś urzędzie, gdzie nabili Ci do głowy, że wszystko w Polsce jest wspaniałe. Facet, przejrzyj na oczy i zacznij mieć swoje zdanie. Podejrzewam, że obudzisz się jak dobijesz do emerytury i za Twoj patriotyzm dostaniesz bidę do klepania. Nie obraź się, ale przez takich jak Ty mamy taką kaszanę i zidiociałe wykresy zadowolenia z rządów w Polsce. Udajecie, że wszystko jest pięknie i nasz ustrój jest bardzo dobry, a tymczasem państwo gnije.
Roach napisał(a):Powracając do podatku, to wytłumacz mi jak to możliwe, że ja za swoje auto będę płacił 3000zł/rok, a za 40-to tonowy zestaw z normą EURO 0 roczna winieta kosztuje 2500zł i mam wszystkie autostrady za free. Jaki to ma logiczny sens???
Roach napisał(a):Żebyś wiedział, że moim marzeniem jest, żeby w końcu się stąd w pizdu wynieść...
Wezyrro napisał(a):no jakby nie patrzeć to bym chciał i zapewne nie ja jeden...
Dishman napisał(a):Heh, w tym problem. I dlatego w Polsce jest jeden z najwyższych wskaźników ludzi idących na renty.
Wg. badań w Polsce wśród ludzi w sile wieku pracuje tylko co trzeci. 1/3 pracuje na renty i emerytury całej reszty.
Wezyrro napisał(a):ale nie o to teraz chodzi. porównaj sobie życie ludzi starszych w Polsce i np we Francji, Niemczech, kolosalna róznica, wschodni sąsiedzi poróżują, bawią się i tego typu rzeczy, a w Polsce emeryt siedzi w domu i ledwo wąże koniec z końcem. I należy zdać sobie pytanie czy takiemu człowiekowi faktycznie tylko takie coś się należy?
Dishman napisał(a):No tak, porównanie z Niemcami nie wiem w sumie do czego ma prowadzić. Nie ta kultura, nawet powierzchniowo czy liczebnie nie jesteśmy porównywalnymi narodami. Może porównaj nas do Ukrainy, albo choćby do innych krajów bloku wschodniego, np. Węgier? I co nie wychodzi już tak słabo?
Wiesz jaki trzeba płacić socjal w Niemczech? Większy niż w Polsce.
Wezyrro napisał(a):Ty mi nie mów o emeryturach górników. Już rząd ma ich zrównać, bo niewiadomo skąd są tak bardzo nagradzani.
Dishman napisał(a):To proste, bo potrafią wywalczyć dla siebie przywileje. Są grupą, która umie się zjednoczyć, np. w przeciwieństwie do rolników.
Wezyrro napisał(a):bo jak im się płaci tyle co zarabiają to po cholere mają jeszcze pracować jak mogą siedzieć w domu i mieć taką samą kasę.
Wezyrro napisał(a):z takim myśleniem, że mamy się porównywać do gorszych, a nie do lepszych to Ty daleko nie zajdziesz...Unia miała być jednością bez lepszych i gorszych, a jak już się porównywać do lepsztch przeca
Wezyrro napisał(a):To nie mnie powinieneś cytować
Wezyrro napisał(a):bo jak im się płaci tyle co zarabiają to po cholere mają jeszcze
pracować jak mogą siedzieć w domu i mieć taką samą kasę.
Dishman napisał(a):Też fakt. Różnica między niektórymi rentami, a zarobkami są niewielkie. Ale wiesz, też dla Polaków na Wyspach to była karta przetargowa. Jesteśmy tak samo wydajni, albo jeszcze bardziej wydajni od Anglików, a sporo tańsi.
Wezyrro napisał(a):z takim myśleniem, że mamy się porównywać do gorszych, a nie do lepszych to Ty daleko nie zajdziesz...Unia miała być jednością bez lepszych i gorszych, a jak już się porównywać do lepsztch przeca
Dishman napisał(a):Słusznie, ale w UE jesteśmy od 5 lat. Wcześniej przez 40 lat byliśmy pod pantoflem nieefektywnego systemu gospodarczego.
Moim zdaniem z krajów które były za żelazną kurtyną do '89 roku jesteśmy jednymi z lepszych. Poczytaj sobie o dysproporcjach między NRD i RFN. Do tej pory zachód jest bogaty, wschód nie bardzo. 20 lat po zjednoczeniu w Niemczech widać dysproporcje, to co dopiero w oddzielnych krajach?
Wezyrro napisał(a):To nie mnie powinieneś cytować
Dishman napisał(a):Ops, pardon. Błąd w druku
Sens jest taki, żeby po polskich drogach nie jeździły szroty z Niemiec. Idea piękna, jak najbardziej. Z przyjemnością zamieniłbym swoje stare Bravo na nowe Bravo.
Idea piękna, jak najbardziej. Z przyjemnością zamieniłbym swoje stare Bravo na nowe Bravo.