Co do oględzin - niczego nie ruszaj. Przyjedzie rzeczoznawca, wpisze do protokołu uszkodzenia widoczne na chwilę obecną, wpisze, że klapy nie można otworzyć i tyle. Następnie oddajesz auto do mechanika. Ten otwiera klapę ( mają na to sposoby ) i wzywa ponownie rzeczoznawcę na oględziny. A ten wpisuje do protokołu kolejne uszkodzenia. Tak samo jest ze zderzakiem - jak coś będzie uszkodzone pod nim, to też rzeczoznawca jest wzywany przez mechanika celem oględzin.
BITAS86 napisał(a):Ubezpieczyciel zapytał czy chce formę gotówkową czy opcje ze oni sami rozlicza sie z warsztatem.Zdecydowałem się na opcje gotówkową.
BITAS86 napisał(a):Nie wiem czy forma gotowkowa byla najlepszym pomyslem.
Forma gotówkowa jest ryzykowna - możesz zyskać ale możesz też stracić - pamiętaj, że ubezpieczyciele zawsze zaniżają stawki roboczogodzin mechaników ( i to dość mocno ) jak również mocno zaniżają ceny części. Generalnie za np. zderzak dadzą ci tyle kasy, że nowego zderzaka za to raczej nie kupisz. Za malowanie i montaż też dają tyle kasy, że żaden mechanik ci tego nie zrobi za te pieniądze. Podczas obliczania odszkodowania zawsze najpierw liczą ceny części najdroższych ( zazwyczaj oryginały ), jak potrzeba to liczą większe stawki roboczogodzin niż zwykle, oraz liczą cenę auta z max wyposażeniem, a wszystko po to, żeby zyskać szkodę całkowitą. A jak szkoda całkowita nie chce wyjść, to liczą części najtańsze, nieoryginalne, zaniżają stawki roboczogodzin mechaników, wartość auta obliczają z najniższego wyposażenia i wypłacają grosze.
Najlepsza forma to rozliczanie z mechanikiem - to on decyduje jakie ma stawki i on kupuje części i sam "szarpie" się z ubezpieczycielem. No i jest jeszcze kwesta Vat-u - zazwyczaj przy formie gotówkowej ubezpieczyciel oblicza ceny części zamiennych i stawki roboczogodzin bez Vat-u. Jest to dośc częsty trik ubezpieczycieli.
Zresztą w necie jest sporo informacji na ten temat. Np.
tutajWarto też wspomnieć, że jak jesteś poszkodowanym, to szkodę możesz zgłosić u swojego ubezzpieczyciela. Nie musisz już zgłaszać szkody u sprawcy. Sposób ten ma na celu wykluczenie zaniżania wypłaty odszkodowań.
Co do zmiany formy wypłaty to ci nie pomogę, bo nie wiem jak to jest, ale myslę, że jak się skontaktujesz z ubezpieczycielem, to się wszystkiego dowiesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...