Sprzedaz samochodu bez OC

18 Gru 2015, 11:00

Witam!
Mam mały problem. Posiadam samochód z 79' r, w którym zostało wypowiedziane ubezpieczenie od 2008. Samochód od tego czasu stoi. Obecnie chciałbym go sprzedac osobie która chce taki samochód zarejestrowac jako zabytek. Z tego co sie dowiedzialem, jeżeli sprzedam i zglosze taka sytuacje do urzedu komunikacji automatycznie powiadamiaja oni fundusz gwarancyjny, który zajmuje się brakiem kontynuacji w ubezpieczeniu. Taka przyjemność kosztuje 3600 zl dla poprzedniego właściciela, czyli dla mnie. Osoba która chce kupic ten samochod mowi ze nie ma z tym problemu poniewaz bedzie i tak zarejestrowany jako zabytek, czyli nie potrzebuje ciąglosci ubezpieczenia i mial takie przypadki. Stad moje pytanie: Czy moge sprzedac taki samochod bez pozniejszych konsekwencji? Jak to wyglada ze strony prawnej?

Z góry dziekuje za odp. :)
jactrz33
Obserwowany

Auto: golf
Paliwo: Diesel

28 Gru 2015, 16:47

Nie jestem pewien czy samochód nie musi być przy okazji wyrejestrowany, aby sytuacja była tak klarowna jak to mówi "nowy" właściciel
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

30 Gru 2015, 10:18

Przy sprzedaży faktycznie jest taka możliwość, że WK powiadomi UFG o braku ubezpieczenia co będzie skutkować karą. W takiej sytuacji najlepiej będzie wykupić ubezpieczenie, aby było ważne od 1 stycznia 2016 i wówczas dopiero sprzedać samochód. W razie kontroli UFG kara nie zostanie nałożona ponieważ może ona być przyznana tylko w sytuacji, gdy nie posiadasz OC w roku kontroli (gdyby w tym roku Cię skontrolowali to nie ma szans na uniknięcie grzywny), a w 2016 byłoby ono od samego początku. Dodatkowo możesz wykupić ubezpieczenie na raty i opłacić tylko pierwszą ratę - kupujący jeśli zechce może zapłacić kolejne raty i korzystać lub wypowiedzieć umowę i kupić nowe OC na siebie (jeśli zdecydowałby się na to szybko wtedy możesz nawet otrzymać zwrot niewykorzystanej części zapłaconej raty ;) ).

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

30 Gru 2015, 16:58

Jestem zaskoczony tak prostym rozwiązaniem takiego problemu - jak widać człowiek całe życie się uczy :)
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

30 Gru 2015, 18:35

Ten sposób wymaga odrobiny szczęścia ;) Jeśli UFG zdążyło sprawdzić Cię w tym roku (a mogło, bo dostajesz powiadomienie listowne z opóźnieniem) to niestety, ale będziesz musiał zapłacić karę :( Jednak jest szansa :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najmocniejsze limuzyny V8
    Sprzedaż najmocniejszych samochodów w klasie premium niezmiennie rośnie odnotowując kolejne rekordy. Dobrym przykładem na potwierdzenie tego trendu jest dynamicznie rozwijający się polski rynek. Piękne i szybkie limuzyny ...
    Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...