Rzężący wentylator - no właśnie jaki?

16 Gru 2014, 13:04

Witajcie,

Posiadam Opla Zafira B 2006r - benzyna
od pewnego czasu rzezi mi wentylator prawdopodobnie od nawiewu powietrza, alee nie jestem pewien - opiszę sytuację.

Odpalam silnik, nawiew na 0. Cisza. Dodaje gazu w miejscu, cisza.
Ustawiam nawiew na 1. Cisza. Dodaje gazu w miejscu i zaczynam słyszeć rzężenie, burczenie wentylatora. Mało tego, jak daje nawiew 1-7 to burczenie jest takie samo. Jego stopień głośności jest uzależniony od obrotów silnika. Tylko powtórzę, usłyszeć to jedynie mogę w przypadku , gdy nawiew jest włączony przynajmniej na 1 pozycję. W momencie przełączenia na 0 cisza.

Pozdrawiam
judin
Nowicjusz

16 Gru 2014, 14:24

Chodzi ci o wentylator chłodnicy czy dmuchawę? Obie rzecvzy nie mają nic wspólnego z pracą silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2014, 12:51

właśnie nie wiem jaki to może być wentylator...jego rzęzenie uruchamia się w momencie włączenia wewnętrznej dmuchawy w kabinie samochodu, a natężenie głosowe uzależnione jest od wciśnięcia pedału gazu.
judin
Nowicjusz

17 Gru 2014, 15:41

Coś źle słuchasz. Wentylator z chłodnicy jest przed chłodnicą od strony silnika - generalnie nie powinien się włączać podczas normalnej jazdy, chyba, że włączysz klimę, to się włączy. Ale to, czy pracuje można sprawdzić naocznie.
Drugi wentylator, ten od dmuchawy jest przy nagrzewnicy.
Obroty jednego i drugiego wentylatora nie są zależne od obrotów silnika.
Jeżeli to rzężenie pojawia się po włączeniu dmuchawy, to można podejrzewać silnik dmuchawy - wyrobione szczotki albo poprostu wpadły do dmuchawy jakieś liście i dostały się do kanału i stąd ten dżwięk.
Kolejna sprawa, to jeżeli obroty silnika dmuchawy podnoszą się wraz z przygazowaniem silnika, to trzeba sprawdzić napięcie ładowania i jaki prąd pobiera silnik dmuchawy, bo może to być sprawa wspomnianych szczotek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000