Co do temperatury - wymień termostat i powinno być ok. Aby się upewnić co do termostatu, to włóż przed chłodnicę ( od strony wlotu powietrza ) jakąś dyktę, która zasłoni wlot powietrza na chłodnicę. Silnik nagrzeje ci się bardzo szybko, a dodatkowo włączą ci się wentylatory. Testuj podczas jazdy i obserwuj uważnie wskazówkę temperatury, żeby nie doprowadzić do zagotowania płynu, bo to jest bardzo możłiwe. Jak będzie tak jak napisąłe, to wymieniaj termostat.
Co do paliwa - pompka paliwa razem z siateczką nie sięga całkowicie dna baku. A czujnik poziomu w dolnym położeniu opiera się na dnie. A właściwie łapka tego czujnika. Dl;atego mimo, że wskaźnik pokazuje ci, że w baku jest jeszcze paliwo, to pompka tego paliwa już nie daje rady zassać. A zrobione jest to tak dlatego, żeby pompka nie zasysała z dna baku zanieczyszczeń. któe nie raz mogą się dostać do baku razem z paliwem. Dlatego jak zaczyna ci się zaświecać rezerwa, to należy bezzwłocznie pojechać na stacje i zatankować benzyny. Dłuższa jazda na rezerwie może doprowadzić do spalenia pompki paliwa. W szczególności, jak auto jest na LPG - miałem już taką sytuację, że klient przyjechał na warsztat bo silnik nie odpala na benzynie. Okazało się, że uruchomił zimny silnik na benzynie, przejechał kilka km żeby rozgrzać silnik, przełączył na LPG i jechał kilkadziesiąt km na LPG. Pompka nie była wyłączana po przełączeniu zasilania na LPG i pracowała cały czas zasysyając troszkę paliwa i troszkę powietrza. To wystarczyło, żeby się spaliła. Dodam, że pompka paliwa jest chłodzona przepływającą przez nią benzynę. A jak benzyna nie płynie, albo płynie jej za mało, to się w końcu przegrzeje i spali.
W obecnych samochodach jest teraz tak, ze kontrolka rezerwy ( + ewentualny sygnał ) zaświeca się powoli ( nie od razu jak to było w maluszkach i starych Polonezach ). Wtedy jest to sygnał, że należałoby powoli kierować się na stację. A jak już kontrolka zaświeci się na stałe, to nalezy dolać benzyny bezwzględnie.
Mam nadzieję, że ci wszystko dokładnie wyjaśniłem
![Uśmiechnięty :)]()
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...