S MAX 2.2 TDCI 2009 129 kW odcina turbo

22 Lut 2021, 11:36

Witam,

Kupiłem wczoraj S-Max'a i już na powrocie problemy z odcinającym Turbo - kody błędów:
- P0131 Sonda lambda
- P0299 Doładowanie Turbosprężarki
Auto do mechanika na diagnozę umówione dopiero na środę i nie wiem co mam myśleć bo opinia jednego mechanika jest taka, że wtryski do roboty. Może ktoś już spotkał taki problem co to może być.

Tak na marginesie to co myślicie o tych silnikach i w jakie modele ewentualnie iść szukając S-max'a?
slepyst
Nowicjusz

22 Lut 2021, 11:54

Wystarczy że będzie nie szczelność i już będzie błąd doładowania. Silniki słabe i kosztowne. Najlepiej 2.0
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Lut 2021, 12:30

slepyst napisał(a):- P0131 Sonda lambda
Ten błąd dotyczy grzałki sondy lambda kody/obdii/1411-p0131/ więc nie koniecznie musi dotyczyć samej sondy i warto tu sprawdzić obwód przewodów grzałki.
slepyst napisał(a):- P0299 Doładowanie Turbosprężarki
Tu natomiast masz informację o zbyt niskim doładowaniu kody/obdii/1529-p0299/ i problem może być jakaś nieszczelność jak już wspomniał [email widoczny po zalogowaniu]
slepyst napisał(a):opinia jednego mechanika jest taka, że wtryski do roboty
Jak może to stwierdzic nie sprawdzają wtrysków? Niech najpierw dobrze zdiagnozuje auto i dopiero powie co należało by zrobić a nie strzela w ciemno.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Lut 2021, 12:32

chodzi też o to że mogę jeszcze oddać auto sprzedawcy i na szybko chciałbym informacje czy to kosztowne usterki czy raczej budżetowe?
slepyst
Nowicjusz

22 Lut 2021, 12:50

To może stwierdzić mechanik.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Lut 2021, 16:42

a tak z ciekawości ile może kosztować robota wtrysków nowych i regenerowanych? posiada ktoś z Was taki silnik i ma jakieś przeżycia z nim związane?
slepyst
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W trudnych warunkach liczą się ułamki sekund
    Zima trzyma, a drogowcy nie zawsze nadążają z odśnieżaniem. Samochody z napędem na dwie osie są wtedy bardzo przydatne, choć napęd na cztery koła wynaleziono z myślą o pojazdach wojskowych, by umożliwić im poruszanie się ...

22 Lut 2021, 17:31

Jeżeli chodzi o regenerację to musisz znać numer wtrysku i zadzwonić do jakiejś firmy co się tym zajmuje. Robota mechanika jest ta sama przy nowych jak i regenerowanych
Kao
Moderator
Awatar użytkownika