S60 2017 Włóż kluczyk zapłonu

13 Wrz 2023, 01:17

Włóż kluczyk zapłonu, wyskakuje komunikat, wymieniony CEM i zakodowany u pana z lubartowa, obsługuje tylko Volvo. Doradzi ktoś czy to może być stacyjka czy może coś innego? Auto po zalaniu. Czy po wymianie stacyjki trzeba ja kodować? Jakieś porady?
MacioBusko
Nowicjusz

• 13 Wrz 2023, 10:10

Może opisz po polsku o co chodzi? Wkładasz kluczyk i przekręcasz w stacyjce po czym wyskakuje komunikat z włożeniem kluczyka czy jak?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Wrz 2023, 12:08

Nie przekręcam, tych modelach nie ma klucza z grotem, wkładam klucz w gniazdo i zero reakcji, tylko napis włóż kluczyk pojazdu. Naciskam przycisk start stop i nic. W kabinie swieci się oświetlenie ale gdy włączę postojowe to ich nie ma
    MacioBusko
    Nowicjusz

13 Wrz 2023, 13:45

Ok, a zamykanie otwieranie samochodu z kluczyka Ci działa?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

14 Wrz 2023, 00:06

zamykanie pilotem nie działa, również nie reaguje na otwieranie zbiornika paliwa, jedyne co zaobserwowalem to święci się oswietlenie kabiny i otwiera się klapa bagaznika
    MacioBusko
    Nowicjusz

14 Wrz 2023, 00:08

fajnie robiko odpisujesz bo już myślałem że nikt mi nie da nadziei że ktoś może pomóc ;) podniosłes mnie na duchu i dajesz wiarę w lepsze jutro ;)
    MacioBusko
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX 300h - średniej wielkości SUV
      Średniej wielkości SUV Lexusa jest napędzany układem hybrydowym opartym na benzynowym silniku 2,5 l. Łączna moc 197 KM pozwala się rozpędzić do setki w 9,2 s. Średnie zużycie paliwa wg WLTP zaczyna się od 9,1 l/100 km. W ...

14 Wrz 2023, 08:47

Przydało by się zrobić diagnozę za pomocą interfejsu VIDA i sprawdzić co tam pokaże.

MacioBusko napisał(a):Auto po zalaniu.
    Trzeba sprawdzić też wiązkę kabli, CAN czy tam czasem nie ma problemów i coś nie skorodowało, zgniło.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

14 Wrz 2023, 15:00

wiazka can hm gdzie jej szukać? A czy jakiś program nie uruchomi się dopiero po zapłonie? zawsze u kogoś widziałem że pi podpieciu komp kazał włączyć zaplon
    MacioBusko
    Nowicjusz

19 Wrz 2023, 16:34

MacioBusko napisał(a):Auto po zalaniu

No to cała elektryka do sprawdzenia, sorry ale to gruby temat i wymiana stacyjki to tu raczej nic nie da ;)
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007