S60 2017 Włóż kluczyk zapłonu

13 Wrz 2023, 00:17

Włóż kluczyk zapłonu, wyskakuje komunikat, wymieniony CEM i zakodowany u pana z lubartowa, obsługuje tylko Volvo. Doradzi ktoś czy to może być stacyjka czy może coś innego? Auto po zalaniu. Czy po wymianie stacyjki trzeba ja kodować? Jakieś porady?
MacioBusko
Nowicjusz

• 13 Wrz 2023, 09:10

Może opisz po polsku o co chodzi? Wkładasz kluczyk i przekręcasz w stacyjce po czym wyskakuje komunikat z włożeniem kluczyka czy jak?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Wrz 2023, 11:08

Nie przekręcam, tych modelach nie ma klucza z grotem, wkładam klucz w gniazdo i zero reakcji, tylko napis włóż kluczyk pojazdu. Naciskam przycisk start stop i nic. W kabinie swieci się oświetlenie ale gdy włączę postojowe to ich nie ma
    MacioBusko
    Nowicjusz

13 Wrz 2023, 12:45

Ok, a zamykanie otwieranie samochodu z kluczyka Ci działa?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

13 Wrz 2023, 23:06

zamykanie pilotem nie działa, również nie reaguje na otwieranie zbiornika paliwa, jedyne co zaobserwowalem to święci się oswietlenie kabiny i otwiera się klapa bagaznika
    MacioBusko
    Nowicjusz

13 Wrz 2023, 23:08

fajnie robiko odpisujesz bo już myślałem że nikt mi nie da nadziei że ktoś może pomóc ;) podniosłes mnie na duchu i dajesz wiarę w lepsze jutro ;)
    MacioBusko
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
      Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...

14 Wrz 2023, 07:47

Przydało by się zrobić diagnozę za pomocą interfejsu VIDA i sprawdzić co tam pokaże.

MacioBusko napisał(a):Auto po zalaniu.
    Trzeba sprawdzić też wiązkę kabli, CAN czy tam czasem nie ma problemów i coś nie skorodowało, zgniło.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

14 Wrz 2023, 14:00

wiazka can hm gdzie jej szukać? A czy jakiś program nie uruchomi się dopiero po zapłonie? zawsze u kogoś widziałem że pi podpieciu komp kazał włączyć zaplon
    MacioBusko
    Nowicjusz

19 Wrz 2023, 15:34

MacioBusko napisał(a):Auto po zalaniu

No to cała elektryka do sprawdzenia, sorry ale to gruby temat i wymiana stacyjki to tu raczej nic nie da ;)
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007