Zmiana silnika - czy xDrive ma znaczenie? BMW F10 528i 245KM

08 Wrz 2023, 11:31

Witam grupowiczów. Posiadam bmw f10 528i 245km 2014r. Tylny napęd. Auto ma zatarty motor. Pytanie brzmi, czy istnieje możliwość zamiany silnika z takiego samego auta tylko że w XDrive?
Kojo11
Nowicjusz

• 08 Wrz 2023, 13:30

Silnik powinien być taki sam napęd realizowany jest przez skrzynię biegów ale ona zostaje więc nie powinno być problemu z przekładką. Najlepiej sprawdzić sobie kod silnika i porównać.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Wrz 2023, 13:36

A skrzynia w obu jest takla sam? Chodzi o przełożenia, bo od tego zalezy jak szybko i sprawnie auto będzie sie rozpędzało i z jaką mocą.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2023, 20:44

jeszcze tylko pytanie czy łapy silnika sa w tym samym miejscu co w wersji z napędem.
    toyman40
    Stały forumowicz

11 Wrz 2023, 06:12

Silnik ma te same oznaczenia N20B20A praktycznie wszystko wygląda tak samo, oprócz miski olejowej. Bo z tego co patrzyłem, w XDrive przez miskę przechodzi półoś i jest całkiem inna. Skrzynie w obu przypadkach automat. No a co do łap, trudno powiedzieć. Wszystko wygląda podobnie, ale nie mam jeszcze zdemontowanych silników.
    Kojo11
    Nowicjusz

11 Wrz 2023, 07:48

Kojo11 napisał(a):Silnik ma te same oznaczenia N20B20A
    No to raczej powinno wszystko dobrze pasować.
    Kojo11 napisał(a):oprócz miski olejowej. Bo z tego co patrzyłem, w XDrive przez miskę przechodzi półoś i jest całkiem inna.
    No ale miska to nie problem bo możesz ją przełożyć ze starego silnika i tyle. Jej mocowanie do silnika będzie takie same.
    Moskito
    Początkujący

Zdjęcia: 17
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na rowery, rolki, deskorolki i hulajnogi
      W ciepłych miesiącach roku wzrasta liczba wypadków z udziałem rowerzystów. W zeszłym roku sprawcami aż 1830 z nich byli kierowcy samochodów osobowych. Zapobiec takim zdarzeniom można m.in. poprzez zachowanie ...

11 Wrz 2023, 08:12

Ok, dziękuję za odpowiedzi. Dopiero za kilka dni, będę miał możliwość porównania i demontażu obu misek. Udostępnię na forum jak to wygląda. Pozdrawiam
    Kojo11
    Nowicjusz