22 Cze 2011, 19:55
Przymierzam się do kupna samochodu i w związku z tym chciałbym prosić was o opinię.
Volvo S80
2.4 20V 140KM
2.4 i 20V 170KM
BMW E39
520 i 150KM
523 i 170KM
528 i 193KM
Opel Omega B LF
2.2 i 144KM
2.6 V6 180KM
Chciałbym dowiedzieć się które z tych aut jest najtańszy w eksploatacji, najtańszy w naprawie i najbardziej znany mechanikom. Zdaję sobie sprawę, że ceny części są dużo droższe w porównaniu do samochodów klasy średniej, Mam obawy że w razie poważnej awarii cena naprawy będzie kosmiczna. Który z tych modeli jest najmniej awaryjne? jaki polecacie silnik, w jakiej cenie można dostać te samochody? który model polecacie?
Ma być to mój pierwszy własny samochód, do tej pory (2lata) jeździłem autem o dużo mniejszych gabarytach jak i pojemności. Nie szukam samochodu do palenia gumy, potrzebuję dużej, komfortowej limuzynę więc taka rozbieżność silników jaką podałem nie ma dla mnie znaczenia.
Na chwilę obecną zastanawiam się nad 528 i 193KM, samochód podobno bezawaryjny, przynajmniej tak wynika z opinii internautów, jednak obawiam się kosztów naprawy zawieszenia jaki i kola dwu masy (skrzyni biegów). Powiedzmy cena do 17-20tys najlepiej 14 aby w razie poważnej awarii było za co zreperować. Oglądałem zagraniczne aukcje np. mobile.eu i ceny porównywalne są do otomoto, jednak chciałbym usłyszeć opinię doświadczonych kierowców.
Z takimi pojemnościami silnika samochód oczywiście do LPG, który motor będzie najlepiej nadawał się?
Temat być może wyda się Wam głupi jednak dla mnie bardzo ważny i byłbym wdzięczny za pomoc.
Może polecicie inną markę i model samochodu, sedan/kombi.
Oczywiście sprawdzałem części na allegro jednak chodzi mi również o koszty naprawy (robocizny).
Z góry dziękuję za pomoc.