Saab 9-3 1.9 TiD Problem z dziwnymi stukami 1.9 TiD

21 Wrz 2018, 15:53

Witam wszystkich forumowiczów :) mam jakiś dziwny stukot w silniku ale najbardziej to słychać przy kole od kierowcy i nie mam pojęcia co to może być. Dodam ze pierwotną przyczyną miał być dwumas który został wymieniony. Niestety dalej to trwa i po wymianie dwumasy dodatkowo szarpie przy zmianie biegów i czuć drgania na kierownicy, również na lewarku co to może oznaczać? Tutaj link do filmiku:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Reelop
Nowicjusz

21 Wrz 2018, 16:08

Reelop napisał(a):po wymianie dwumasy dodatkowo szarpie przy zmianie biegów i czuć drgania na kierownicy, również na lewarku co to może oznaczać?
A przed wymianą nie było takich objawów? Ja myślę że drgania to może być wina jednej z poduszek może to poduszka skrzyni skoro szarpie przy zmianie biegów.

Jeżeli chodzi o to stukanie to trochę dziwna sprawa bo jest ono nie regularne z tego co słychać i nie ma związku z obrotami silnika. Próbowałeś posłuchać z dołu np. Z kanału albo jak samochód jest na podnośniku kolumnowym?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Wrz 2018, 16:41

Jak dla mnie to tam coś luźno jest... Może przegub, półoś, łożyska? Luzy były sprawdzane?

To nie poduszka raczej, tzn może też być ale na pewno nie jest głównym winowajcą.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Wrz 2018, 19:40

Właśnie przed wymianą dwumasy nie było tych drgań. Myślałem też o tych poduszkach pod skrzynią. Niestety nie mam możliwości żeby to sprawdzić na kanale itp. Dodam że czasem również że przy tym stukaniu tak jakby trzęsło całym autem... Jest to dość odczuwalne. Auto gdy się rozgrzeje to już nie trzęsie ale to stukanie nadal występuje. Może to też poduszki pod silnikiem?
Reelop
Nowicjusz

21 Wrz 2018, 20:13

Moim zdaniem gdyby to były poduszki to by trzęsło cały czas, a nie tylko na zimnym (i raczej by nie stukało, chyba że już są zerwane).

Patrzyłem na film i dla mnie to nie są poduszki. Obawiałbym się że coś z zespołem napędowym, albo samą skrzynią ale to wróżenie z fusów...
galakty
Forumowicz VIP

21 Wrz 2018, 20:54

Skrzynia działa dobrze, biegi wchodzą bez problemów oprócz tego szarpania przy zmianie. Czy możliwością jest to że mechanik mógł coś sknocić przy wymianie dwumasy? A może to wadliwy dwumas? Jak delikatnie puszczam sprzęgło to nie szarpie ale gdy lekko przyspieszam to wtedy szarpie, lecz kto lubi ciągle jeździć zachowawczo.... :unsure:
Reelop
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...
    40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...

26 Wrz 2018, 16:49

Nie wiem gdzie edytować post. Tu mam jeszcze jeden filmik. Przy odpaleniu dymi wokol silnika a po jakichs 2 minutach ustaje... Przy rozgrzanym nie dymi.

Reelop
Nowicjusz

26 Wrz 2018, 19:06

Matko ale nim telepie... Może i faktycznie poduszki, ale to by musiała być totalnie zerwana.
galakty
Forumowicz VIP

26 Wrz 2018, 19:36

Miałem kiedyś podobnie z tym ze w akcie 156, okazało się koło pasowe, dźwięk bylo słychać z każdej strony i ciezko bylo namierzyć
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Wrz 2018, 16:43

Wszedlem na kanał wszystko w jakims oleju ale to nie silnikowy tylko jakis inny tu dwa filmiko jeszcze. Wlasnie przy pasku cos drga widać na śrubie. Nr1:

Nr2:

Reelop
Nowicjusz

27 Wrz 2018, 17:55

A czemu koło zamachowe widać? Tak nie powinno być. Silnik żyga z każdej strony, uszczelniacz wału, miska, układ doładowania
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Wrz 2018, 18:19

Czemu widac? Trzeba spytac mechanika chyba hehe. I co do roboty to co napisales Kao? uszczelniacz wału, miska, układ doładowania? Ile to pieniedzy wyjdzie plus minus 200zl? To olej ze skrzyni wywala? Sprawdzalem stan oleju na bagnecie i jest w normie.
Reelop
Nowicjusz

27 Wrz 2018, 18:41

Reelop napisał(a): uszczelniacz wału, miska, układ doładowania?
widzę że tam są wycieki, jest to olej silnikowy.
Reelop napisał(a):Ile to pieniedzy wyjdzie plus minus 200zl?
he he robota samego uszczelniacza wału to ok 500 zł a gdzie jeszcze reszta, za 200 to nawet oleju nie wymienisz
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Wrz 2018, 18:56

Ale straszysz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 500zl za wymiane samego uszczelniacza wału nie wierze :D
Reelop
Nowicjusz

27 Wrz 2018, 19:17

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego że aby zmienić uszczelniacz trzeba wyjąć skrzynie i sprzęgła, myślisz że ktoś to za 200 zł zrobi? chyba oszalałeś
Kao
Moderator
Awatar użytkownika