Saab 9-3 czy Lexus IS?

08 Maj 2014, 16:51

@szybki, nie mylę pojęć, tylko je odróżniam. Powiedz mi czy widziałeś kiedyś 18-latka w podobnej kanapie, jak SC430 ? Twierdzisz, że V8 nawet bez dociskania spali nie wiele więcej od R4 ? No wybacz, ale w to akurat nie uwierzę. Chyba, że autor zamierza gaz ładować :lol:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

08 Maj 2014, 17:08

Wydaje mi się, że nie widuje się młodych ludzi w SC430 bo:
a) Samochód jest bardzo małopopularny w Polsce
b)Nie stać młodych ludzi na taki zakup

Przykładowo będąc kiedyś w Ameryce na florydzie widywałem go dosyć często, i na ironie jeździło nim dużo nastolatków :)

Is300? Trochę mnie przeraża wizja 3 litrów przy spalaniu :P
Tak patrzę, że zamiast Saaba 9-3, 9-5 była by lepszą propozycją, model poliftowy od 2006 roku.
czika120
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 04 2014
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Narazie nie mam

08 Maj 2014, 17:22

9-5 po 2006 roku wśród fanów Saab'a dostało przezwisko "paskuda". Naprawdę ci się to coś podoba :o ? Technicznie bez zarzutu, z wyjątkiem kilku silników (zobacz 9-5 w katalogu). Mimo, że jestem miłośnikiem tej szwedzkiej firmy, to popieram szybkiego, że IS byłoby po prostu lepsze. Może znajdziesz wersję sport-kombi ? Przyznam, że widziałem go raz w życiu, wszyscy będą za nim wybałuszali gały :shock:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

08 Maj 2014, 17:29

Może bedą dziwny, ale 9-5 to jeden z najlepszych samochodów z wyglądu jakie widziałem :) Bardzo mój klimat :) Takie nawiązanie do 900, która jest przepiękna :)
Co do lexusa, to tylko sedan wchodzi w opcję. Co do wybabauszonych oczu, to dobrze, lubię się wyróżniać, jeżdżenie kolejnym a6, których moge naliczyć więcej niż jest palców na obu rękach przy jednym spojrzeniu w bok. No cóż będe się intensywnie zastanawiać nad Is-em oraz 9-5, jakby ktoś miał jeszcze coś do powiedzenia n.t tych pojazdów, to proszę piszcie, pomoże mi to podjąć decyzję.
czika120
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 04 2014
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Narazie nie mam

08 Maj 2014, 18:29

Geniodekt napisał(a): Twierdzisz, że V8 nawet bez dociskania spali nie wiele więcej od R4 ? No wybacz, ale w to akurat nie uwierzę. Chyba, że autor zamierza gaz ładować

Ty twierdzisz a ja to wiem bo jutro zrobię V8ka 400km i będę ją tankować ... :D
A do tego jak masz jechać r4 wysokoobrotową która swoje pazury pokazuje od 5tyś.obr żeby było oszczędnie???
Zamulasz i jest oszczędnie czyli po co Ci s2000 i cała ideologia skutecznego pokonywania winkli???

Jeszcze raz Ci powtórze nie teoretyzuj na temat aut którymi nie jechałeś bo lex, hanka s2000 i z4 są całkowicie innymi autami.

czika120 napisał(a):Is300? Trochę mnie przeraża wizja 3 litrów przy spalaniu :P

Nie bój się pojemności bo i IS300 spali praktycznie tyle samo co is200 który jednak sporo ustępuje większemu braciszkowi.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Maj 2014, 19:44

Praktycznie to samo = 15% roznicy :D bez przesady ze litr pojemnosci i automat w is300 nie robia roznicy. Co nie zmienia faktu ze tez jestem za trzyseta :D
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

08 Maj 2014, 20:05

A jeszcze co do tej późniejszej odsprzedaży to w przypadku auta na kilka miesięcy wg mnie bez względu na to co kupisz, będzie jakiś tam problem. Większości ludzi zapali się czerwona lampka, że młody sprzedaje po czterech miesiącach, bez względu, czy to będzie Golf, Pasek, Lexus, Opel, czy cokolwiek. Ale egzotyk może tylko pogorszyć sprawę.
Niemniej ja bym zaryzykował i się w taki interes ładował. Byle znaleźć coś w miarę udokumentowanego, samemu przez te kilka miesięcy dokumentować i nie bawić się w "poprawianie" fabryki, czy to pod względem silnika, czy wyglądu. Wtedy nie powinno być aż tak dużego problemu ze sprzedażą.

Nad tym popytem na IS300 bym się jednak zastanowił. Jest taka oferta od dłuższego czasu, dość ciekawa, ale widzę, że kupca nie ma. Cena chyba adekwatna biorąc pod uwagę, że jest jeszcze do opłat.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Śledząc jedno z for o lexusach widziałem, że sprzedającym jest jeden z dość aktywnych użytkowników, czyli ktoś kto interesuje się tymi samochodami także prywatnie. Potencjalnie kusząca opcja.
Co może niepokoić... mowa o przetarciu opony... jednej? Czyżby auto lekko przestawione? A może swoje przeżyło jako driftowóz, napęd i silnik do tego zachęcają.
Ten odprysk... Widać go na 8 zdjęciu gdzie jest widok na maskę. Spora kropa i chyba lekko rudawa... nie za dużo jak na zwykły odprysk od kamienia?
Mimo to egzemplarz ciekawy, ale jakoś chętnych brak. Tym bardziej może być ciężko to sprzedać za następnych kilka miesięcy będąc kolejnym właścicielem :naughty:
Sam bym chciał go obejrzeć, ale przyjąłem zasadę, że nie jeżdżę poza swoje województwo w poszukiwaniu samochodu, bo w ostatecznym rozrachunku można na takim jeżdżeniu ładnie popłynąć z kasą szukając wymarzonej perełki, albo kupić pierwszy lepszy "bo przecież jechałem tutaj 300 kilometrów, to nie wrócę z pustymi rękami".
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Rok produkcji: 2005

08 Maj 2014, 20:14

hesus napisał(a):Praktycznie to samo = 15% roznicy :D bez przesady ze litr pojemnosci i automat w is300 nie robia roznicy

A co to jest 15% różnicy w spalaniu przy 2,0 i 3,0... a do tego dodajmy że w warunkach szybkiej jazdy spalanie będzie takie same...gdzie mamy silnik ledwo trzymający 150KM i ten drugi mający ponad 210KM :D
Już nie mówiąc że jak będzie IS200 w automacie to spali przy szybkiej jeździe więcej niż IS300 a w najlepszym przypadku tyle samo.

Oktan napisał(a):Nad tym popytem na IS300 bym się jednak zastanowił. Jest taka oferta od dłuższego czasu, dość ciekawa, ale widzę, że kupca nie ma. Cena chyba adekwatna biorąc pod uwagę, że jest jeszcze do opłat.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Fajne auto, nie driftowane, wygląda na.ok... zresztą jest mi trochę znajome... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe