W X-Typie inne jest karoseria, napęd, wnętrze- czyli wszystko co widać na pierwszy rzut oka. Nie ma się co obrażać, że zbudowano go wspólnie z Fordem Mondeo, bo dziś wszystko robi się wspólnie dla obniżenia kosztów. Aston Martin DBS ma nawigację i resztę elektroniki z Volvo, Lamborghini SUV ma być budowane wspólnie z Audi Q7, do Noble'a M600 wsadzili silnik z XC90 i nikt nie twierdzi, że to są/będą złe auta. Mondeo jest najlepiej prowadzącą się przednionapędówką w klasie średniej i nie jest to moja opinia. Napęd AWD w X-Typie testowali chyba kiedyś w Top Gear:
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Silniki benzynowe są bardzo udane i dobrze się gazują. Osobiście żal mi trochę, że zmarnowali potencjał auta i nie zrobili wersji "X-Type R" np. z V8 Supercharged od XJR-a. Jeżeli nie serwisujesz w ASO, gdzie mają horrendalne ceny (sam tego doświadczyłem), to jest nawet tani w eksploatacji, bo rzeczywiście większość rzeczy da się dopasować od Mondeo. Jakość wykończenia stoi na bardzo wysokim poziomie- szczególnie jakość materiałów, bo do spasowania można się gdzieniegdzie przyczepić. Awaryjność- najmniejszej "niezapowiedzianej" usterki przez 5 lat, jeżeli nie liczyć tego co naprawiłem przy zakupie. To co piszę jest poparte doświadczeniem, bo sam do 2009 byłem właścicielem X-Type'a 2.1 V6 z AWD.