Saab 9-3 II gen

17 Maj 2017, 23:01

Nie rób tego więcej, bo tylko robi się bałagan.
Pytaj u siebie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Maj 2017, 00:26

Panowie po długim namyśle i przeglądania serwisów za samochodem który trafi w mój gust i nie wierze że akurat mój wybór padł na kombi bo nigdy bym nie kupił bo nie mam potrzeb, no ale volvo v60 pięknie udaje hatchbacka a jest kombi, no ale podoba mi się.
Problem jak zawsze jest ... 90% ogłoszeń to diesle i sam nie wiem czy szukać diesla z fajnym przebiegiem czy polować na benzyne?

Co mnie kieruje ku volvo? Jest to marka premium, samochód świetnie trzyma cenę i można powiedzieć że sylwetkę ma ponad czasową czyli za 5 lat dalej będzie to ładny samochód bo ktoś go ładnie narysował.
Plus to również wielkość bagażnik itd, no ale i prowadzenie trochę myślałem już nad suvem ale kombi zapewne będzie lepiej śmigać po drogach.

Co powiecie na temat mojego wyboru, może jednak nie jest to dobra opcja?

W grę wchodzi jeszcze mercedes klasa C, tylko nie wiem jaki slnik wybrać 1.6 156 koni czy 1.8 156 koni?
matek320
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Poszukuje

19 Maj 2017, 22:46

Przepraszam za następnego posta ale temat spada w dół a chciałem się was spytać jeszcze o jedną rzecz a mianowicie chodzi o mercedesa klasy C, tylko nie wiem jaki silnik 1.6 kompresor czy 18 kompresor czy w ogóle się nadają?
Druga sprawa to autmat czy manual, mercedes z automatem czy to nie mina?
matek320
Nowicjusz

21 Maj 2017, 09:57

poszło PW - tak jak wspomniałem - uwaga na łańcuch i stan kompresowa. NIe dopisałem o zębatce wałków wyrównoważających W przypadku w204 lepszą opcją jest szukanie silników z turbo.
audi-a4-b8-1-8tfsi-bmw-e90-320i-mercedes-c-180k-w204-vt96880.htm
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Maj 2017, 10:50

Rozumiem że te z kompresorem odradzasz?
Jeśli chodzi o te turbo czy te silniki już są godne polecenia czy to po prostu mniejsze zło?
Tak czy siak te turbo chyba wyszły w 2012 co niestety przy moim budżecie jest nie możliwe.
Rozumiem że mercedes nie ma silnika benzynowego godnego polecenia?
matek320
Nowicjusz

21 Maj 2017, 11:00

Kupujesz kilkuletnie auto, kompresorów się nie regeneruje, koszty są kosmiczne.
Turbo jest ok
3.0 V6 jest sztosem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody klasy A - przegląd rynku
    Najmniejsze miejskie samochody mają na naszym rynku ustabilizowaną pozycję – przede wszystkim ze względu na swoją cenę, która rzadko przekracza kwotę 40 tys. zł. Co więcej, producenci coraz lepiej wyposażają ...

21 Maj 2017, 11:16

Invi napisał(a):kompresorów się nie regeneruje, koszty są kosmiczne.

regeneruje tylko specjalistów jest mało, bo mało aut ma kompresor

Wersje z turbo mniejsze zło ale też poprawili te zębatki walków.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Maj 2017, 11:19

Te oznaczenia mercedesa i silniki to jakaś masakra, nie idzie się połapać zupełnie.
Który to ten silnik turbo w mercedesie bo nie ma ani jednego do wyboru.
matek320
Nowicjusz

21 Maj 2017, 11:26

matek320 napisał(a):W grę wchodzi jeszcze mercedes klasa C, tylko nie wiem jaki slnik wybrać 1.6 156 koni czy 1.8 156 koni?

Napisałeś PW sorki ale nie miałem czasu na odp.

Co do Twoich typów MB to sprawdziłbym dokładnie wersje o których piszesz bo taniość Merca i to w wersji z kompresorem może słono Cię kosztować. Proponuje wycieczkę do dobrego warsztatu który specjalizuje się dokładnie w tych autach. Niech Ci powiedzą rzetelnie co ile kosztuje razem z robocizną. Podkreślam to bo już z różnymi absztyfikantami od tanich napraw miałem styczność :D
No i co jeszcze mnie przeraża w MB zresztą dotyczy to chyba ogólnie aut premium szczególnie z EU ta potrzeba orientowania się w wersjach, modelach, pojemnościach bo wszędzie coś... jakiś wynalazek który się psuje i "tanio" go można naprawić wertując fora i znając "szpeni".

Wspominałeś o is250 i małej ilości aut do sprzedaży tylko w przypadku MB jak zaczniesz szukać to też różowo nie będzie :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Maj 2017, 11:57

Wiesz ta C klasa to takie marzenie bo na prawdę w wersji avantgarde wygląda z zewnątrz mega, no i pojawia się znowu rozczarowanie bo jednak MB jednak z tych niemieckich wydawał mi się soildnym autem i silnikami mało awaryjnymi.
No i zbliżam się do momentu w którym niestety moje wybory już się kończą i zastanawiam się teraz co wybrać.

Mercedes niestety odpada po waszych opiniach
Volvo V60/S60 na pewno zadowoliło by mnie tylko pojawia się problem silników bo 90% ogłoszeń to diesle, po za tym mój budżet to takie minimum na te samochody.

Acha jeśli chodzi o ilość MB i Lexusów to może nie jest spora różnica z tym że MB z niemiec mógłbym sprowadzić i przebierać, a Lex to już jednak mniej spotykany egzemplarz na niemieckich drogach.

Jeśli chodzi o PW to znalazłem ten temat co dzida wysłał i widziałem że we dwóch macie pojęcie o MB :)

A z samochodem mam dalej problem bo nie wiem ... :(
matek320
Nowicjusz