Saab 9-3 II jaki silniczek?

22 Sie 2016, 09:51

Witam,
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem Saaba 9-3 drugiej generacji, jednak nie jestem pewien co do silnika. Interesuje mnie głównie diesel i słyszałem, że najmniej awaryjne są silniki 120 konne, natomiast te 150 czy 175 konne mają częste problemy z klapkami w kolektorze dolotowym. Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat? Mój budżet to 17 tys zł.
Bajzel
Nowicjusz

Auto: nie mam

22 Sie 2016, 13:04

Mój sąsiad ma wersję 150KM i co mogę powiedzieć:
- ogólnie samochód poza silnikiem, który notabene jest dobrą konstrukcją Fiata jest ok tylko to trzeszczące wnętrze
- w ciągu roku czyścił EGR, kolektor, wymieniał intercooler, naprawiał alternator a teraz mu nie zapala (nie wiem czego jeszcze) i zepsuł się mu moduł blokady kierownicy (500zł naprawa) - w sumie 3 razy był holowany już
- świeci mu się chcek engine w związku z DPFem
- w wersji 150KM i 175KM częściej padają dwumasy (coś mu rzęzi z okolic skrzyni biegów)

Ogólnie jak nie robisz dużo km w trasie to daj sobie spokój z dieslem i już nawet ten mój kolega przyznał, że teraz brałby 2,0t
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC500h hybrid – 4,9 sek., 359 KM
    Model LC powstał jako urzeczywistnienie idei, wyrażonej w zaprezentowanym w 2012 roku na Salonie Samochodowym w Detroit samochodzie koncepcyjnym LF-LC (Lexus Future Luxury Coupe). Firma nie planowała jego komercyjnej kontynuacji, ...