SAAB 9-3 s/s 1.9TiD, czy Audi A4 (B6) 1.9TDi? do 50000 netto

Jestem w kropce, będzie rzut monetą? ;)

SAAB 9-3 SportSedan 1.9TiD 2005r
10
77%
Audi A4 (B6) 1.9 TDi 2005r
3
23%
Razem głosów : 13

11 Kwi 2008, 23:38

Witam, planuje zakup auta maksymalnie 3 letniego, czyli najdalej z 2005 roku. Mimo że jestem zakochany w SAABie to jednak doświadczenia znajomych z Audi są mi bardziej znane, co za tym idzie odczucie mam iż Audi może być pewniejszym zakupem. Mam tu naprawdę poważny dylemat, dla mnie ważne są przede wszystkim awaryjność i nie oszukujmy się - bieżące koszty eksploatacji. Prosił bym o wypowiedzi osób znających naprawdę dobrze te 2 marki, lub czym lepiej te dwa modele aut o opinię. Obiektywną oczywiście. Przy okazji jeśli macie jakieś informacje o tych 2 modelach na sprzedaż z pełną fakturą VAT to również z przyjemnością dowiem się o nich:) Podkreślam że A4 to model B6 czyli teoretycznie produkowany chyba do 2004 roku. Widziałem na sprzedaż roczniki 2005 i te ostatnie mnie interesują. No chyba że można kupić B7 do 50 tyś netto.

Pozdrawiam serdecznie!
Sagge
Nowicjusz

12 Kwi 2008, 15:34

Rozsądek podpowiada Audi, ale przynajmniej w moim przypadku serce mówi Saab - wiem, że diesel pochodzi z Opla i nie jest szczytem bezawaryjności (z kolei TDI od VW w Audi ma kulture pracy jak traktor), ale marka Saab jest dla mnie wyjątkowa. Jeżeli zależy Ci na bezawaryjności i tym podobnych rzeczach, wybierz Audi. Jeżeli chcesz samochód trochę bardziej oryginalny i nie opatrzony i nie chcesz w drodze do domu mijać dziesiątek samochodów takich jak Twój, wybierz Saaba. Pozdrawiam.
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący

12 Kwi 2008, 16:02

No właśnie!
Tylko czy zakochany człowiek kieruje się rozsądkiem? Mam twardy orzech do zgryzienia. A4 bardzo mi się podoba, lecz Saab to marzenie od wielu lat. Tylko co jak się coś porządnie sypnie? Naprawa Audi tanią nie będzie, ale Saaba na pewno droższa będzie... :(
Sagge
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...