Saab 95 nie odpala

09 Lis 2013, 16:32

Witam panowie, mam pewien problem z moim saabem 95 rocznik 99 2,0t 150km +LPG. Problemy zaczęły się jakieś 3-4 dni temu. Po przejechaniu kilkunastu km zatrzymałem się i zgasiłem silnik. Po jakimś czasie wróciłem, przekręcam kluczyk w stacyjce, zapłon działa wszystkie kontrolki się świecą, po przekręceniu kluczyka do pozycji ON samochód w ogóle nie zareagował. Po jakichś 2 min prób w końcu odpalił i przez kilka dni był spokój. Dzisiaj sytuacja się powtórzyła, a więc zapłon działa, kontrolki się palą ale samochód nie zapala, nawet nie "kręci" rozrusznik. Po otwarciu komory silnika zauważyłem że po przekręceniu kluczyka w pozycję w której normalnie powinien zapalać słychać tak jakby "syczenie". Samochód obecnie jest unieruchomiony i po wielu próbach odpalenia nie ma żadnych rezultatów... W czasie jazdy wszystko jest (było) ok. Rano zapalił bez problemu... Proszę o pomoc, Pozdrawiam!

ps. nie wiem czy to ma jakiś związek, ale zauważyłem że centralny zamek przestał działać... z kluczyka zamknąć można jedynie tylko drzwi kierowcy, a przycisk od centralnego w ogóle nie działa. Wydaje mi się że ten problem także wystąpił dzisiaj.
tomekk29
Początkujący

Prawo jazdy: 04 08 2003
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Saab 95
Silnik: 2.3 t 185KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lut 2024, 06:25

Mam takie samo auto i ten sam problem. Proszę o pomoc jak go rozwiązać.
Lubek
Obserwowany

12 Cze 2024, 21:46

Pierwsze to trzeba sprawdzić czy rozrusznik jest sprawny,szczotki ,ktoś musi słuchać przy otwartej masce czy po przekręceniu kluczyka na zapłon słychać cyknięcie,jeśli słychać to szczotki,jeśli cisza całkowita to może być wina kluczykamożna spróbować jako pierwsze odpiąć klemę na jakiś czas.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux Rugged X, Rogue i Rugged
    Przez 50 lat osiem generacji Toyoty Hilux budowało reputację tej niezniszczalnej terenówki. Teraz za jej modyfikację zabrała się Toyota Australia, oferując specjalne wersje Rugged X, Rogue i Rugged. Hilux najnowszej ...