Salon dealerski zgubił dokumenty samochodu....

17 Maj 2019, 21:52

Witajcie,
po raz pierwszy kupuję nowy samochód z salonu. Jest to Opel Corsa. Pochodzi z roku 2018, został zarejestrowany przez salon, ale nigdy nie wyjechał na drogę. Zarejestrowanie tłumaczono uzyskaniem zniżek do sprzedaży.

Dziś jednak zadzwoniono do mnie z salonu, że operacja kupna nieco się wydłuży, ponieważ....zgubiono dowód rejestracyjny i kartę homologacyjną. Powiedzieli, że muszą zgłosić się do urzędu w sprawie dowodu, a karty homologacyjnej i tak nie wydają klientom, bo ona jest potrzebna tylko do I rejestracji. Zadzwoniłem jednak do centrali Opla - tam poinformowali mnie, że powinienem otrzymać komplet dokumentów.

Czy komukolwiek mogło "zależeć" na zgubieniu tych dokumentów? Czy nie wskazuje to na jakąś nieuczciwą praktykę? Czy mam prawo węszyć jakieś krętactwo?

Wypowiedzcie się!
marek7788
Obserwowany

18 Maj 2019, 14:21

Raczej nie ma oszustwa. Po prostu zgubili dokumenty. Duży salon sprzedaje kilka samochodów dziennie. Czasem coś się im zgubi. Jeśli bierzesz auto w leasing, nie dadzą Ci karty pojazdu i świadectwa homologacji, bo samochód jest własnością firmy leasingowej i te dokumenty ma właściciel. Jeśli bierzesz auto na własność, to dadzą Ci wszystkie dokumenty. Świadectwo homologacji jest niezbędne do pierwszej rejestracji auta w urzędzie, ale są tam też ważne informacje o dopuszczalnych masach, dopuszczalnych rozmiarach opon itp. Ten dokument Ci się należy w przypadku własności. W innym przypadku powinni dać Ci kserokopię.
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nasz wiek, doświadczenie i bezpieczeństwo na drodze
    Możliwość swobodnego poruszania jest fundamentem wolności i niezależności. Od najmłodszych lat szukamy rozwiązań, które zwiększają naszą mobilność. Na początku uczymy się poruszania i korzystania z dostępnych środków ...
    Top Safety Pick dla modeli Mitsubishi ASX i Lancer
    Eksperci z instytutu Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) zaliczyli dwa modele z rocznika 2013 dostępne w salonach Mitsubishi Motors North America (MMNA) do grona najbezpieczniejszych pojazdów oferowanych ...