Samochod 10 tys. 2 modele

02 Lip 2016, 17:05

Cześć, w dużym skrócie budżet 10 tysięcy ( ale miło by było wydać mniej) tylko 2 modele wchodzą w grę : Audi A3 ,Opel Astra Couple tylko 3 drzwiowe, silnik max 1,8 (albo wyższe ale wtedy w gazie). O to co znalazłem bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktoś ocenił te oferty i powiedział co warto obejrzeć:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] (A4 tylko z ciekawości czy warto obejrzeć)

Z doświadczenia powiedzcie mi czym będzie się wygodniej jeździło i jaki model częściej się psuje?

Dzięki wielkie z góry za pomoc.
Ziemniak10
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Lip 2016, 09:32

Pomoże ktoś? :cry:
Ziemniak10
Nowicjusz

03 Lip 2016, 15:23

1. Chyba malowany był przód, ale ogólnie wygląda ok
2. Komis, odpuść. Za tą cenę kupisz 1.4 z bieda wyposażeniem w dobrym stanie. Chińskie felgi i lampy, wygląda beznadziejnie
3. Ktoś to ściągnął żeby zarobić, ile zapłacił? Składany przód, z opłatami i pakietem startowym nie warto
4. Fajnie pokrowce wyglądają :mrgreen: :mrgreen: Obejrzałbym to jeśli nie masz daleko. Sprawdź stan siedzeń
5. Handlarz, odpuść, cena śmiesznie niska
6. Chyba z tym silnikiem były jakieś problemy, poszukaj czegoś o tym, bo nie jestem pewien. Mój ulubiony styl "tuningu" - dywaniki z blachy ryflowanej i soczewki z allegro. LPG zakładał jakiś partacz - patrz długość przewodów
7. Handlarz, najsłabszy, niejadący silnik. Przebieg :naughty:
8. jw.
9. Nie wygląda źle, ale biorąc pod uwagę silnik to cena nie jest adekwatna do realnej wartości takiego samochodu
10. Na a4 plaka się nie żałuje :piwo:

Popatrz na peugeoty 406 coupe
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Lip 2016, 13:08

Wielkie dzięki za odpowiedź! Tak jak napisałeś sprawdzę te modele czy możecie jeszcze ocenić te trzy auta?
Ten drugi zwłaszcza bo wydaje się bardzo fajny. Co do Peugeot 406 Couple średnio mi się widzi bo sąsiad jeździ podobnym i nie mam ochotę mieć coś podobnego. Wciąż mam jednak dylemat na którym modelu bardziej się skupić z doświadczenia jaki model uważacie za lepszy w tej cenie?
Ziemniak10
Nowicjusz

04 Lip 2016, 13:48

1. Ok, ale jak dla mnie szkoda kasy na ten silnik.
2. J.w
3. Ładna i z dobrym silnikiem, ale 1300 wyświetleń i nic?

Tak narzekam na to 1.6 w a3, ale teoretycznie jest to, jakkolwiek to zabrzmi, sportowo-prestiżowa wersja Golfa. Zrobisz jak zechcesz, ale jak dla mnie kupno takiej wersji można porównać z pójściem do lumpexu po smoking na kilogramy, bo idziesz na wystawne przyjęcie :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Lip 2016, 20:18

Masz 10k więc patrz na A3 1.8/1.8T
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Lip 2016, 17:06

Dzięki wielkie za odpowiedzi ale możecie mi wytłumaczyć czemu ten silnik 1.6 w A3 jest uważany za taki słaby? Chodzi o awaryjność? Bo ja zawrotnych prędkości nie chcę osiągać ale do tej pory żyłem na silniku 1.1 i sami wiecie jakie to ma wspaniałe przyśpieszenie... Odnośnie 1.8 szukam ale mało jest w mojej okolicy (do około 150km) ciekawych wersji. A co sądzicie jeszcze o tej?
Wygląda fajnie z Polski,dobry przebieg tylko 1300 wyświetleń i nic.
I wciąż zastanawiam się czy lepiej Opel Astrę II Couple czy Audi A3 szukać bardziej czytałem jeden taki temat na tym forum ale był z 2013 i w końcu większość postawiła na Opla. Czy sądzicie ,że to wciąż będzie lepszy wybór?
Ziemniak10
Nowicjusz

06 Lip 2016, 17:50

Ziemniak10 napisał(a):Wygląda fajnie z Polski,dobry przebieg tylko 1300 wyświetleń i nic.
Bo jest drogi, za tyle się kupuje 1.8/1.8T. Po prostu szkoda tyle kasy, jeśli za 5/6k można mieć to auto z tym silnikem.
Koniu
Forumowicz VIP

06 Lip 2016, 20:08

Hym no powiem tak ,rzeczywiście są silniki 1.8/1.8T w tej cenie ale rozbierzność jest straszna (rozumiem ,że połowa chce bardzo dużo zarobić sprzedających) nie mniej jednak jutro bd robił objazd po okolicy i gdyby facet zszedł trochę z ceny to warto zainteresować się tą A3 co podałem wcześniej?
Ziemniak10
Nowicjusz

06 Lip 2016, 20:14

Jak dla mnie nie, facet nie zejdzie nie wiadomo ile. Nie ma co przepłacać na siłę.
Koniu
Forumowicz VIP

07 Lip 2016, 01:15

Ziemniak10 napisał(a):Dzięki wielkie za odpowiedzi ale możecie mi wytłumaczyć czemu ten silnik 1.6 w A3 jest uważany za taki słaby? Chodzi o awaryjność?

Nie chodzi o to, że wiele osób (poniekąd słusznie) uważa że 1,6 w kompakcie jest za słaby i zbyt mułowaty, ok to jest w pewnym sensie racja..ale...czy jeśli ktoś uważa na forum że jedyny telewizor jaki warto do domu kupić to ten 65 calowy to taki kupisz? No niekoniecznie.
Dam sobie rękę obciąć że prędzej znajdziesz zdrowe 1,6 niż 1,8T
Owszem 1,8T pojedzie lepiej ale gdzie szukać zdrowych egzemplarzy?
To nie jest wybór jak w salonie, te auta sa zajeżdzone na maxa.
Poza tym warto się zastanowić czy wymiana kompletnego sprzęgła z dwumasą, regeneracja turbiny czy wymiana pompy paliwa będziesz chciał takie koszty ponosić po zakupie 1,8T..

Jak Ci odpowiada moc i osiągi to 1,6 warto brać, najwyżej po-negocjować cenę żeby nie płacić majątku za te wersje. Najlepiej obejrzyj jednego 1,6 potem 1,8...ewentualnie 1,8T jak będzie w okolicy.
Nie kupuj na siłę 1,8T to kupisz trupa takie moje zdanie.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

07 Lip 2016, 11:08

Lovato przeceniasz te 1.8T zdecydowanie. To nie dawne czasy gdzie używany samochód był droższy niż nowy. Do 7-8k spokojnie kupi A3 z początku produkcji, Octavię czy Golfa z 1.8T. Zwykłe 1.8 można dostać już spokojnie za 5-6k (Octavia, A3, Golf). Więc nie pisz że gość który ma 10k na samochód musi wybrać 1.6 bo będzie zadbane. :lol:
Koniu
Forumowicz VIP

07 Lip 2016, 19:20

Koniu napisał(a):Lovato przeceniasz te 1.8T zdecydowanie. To nie dawne czasy gdzie używany samochód był droższy niż nowy. Do 7-8k spokojnie kupi A3 z początku produkcji, Octavię czy Golfa z 1.8T. Zwykłe 1.8 można dostać już spokojnie za 5-6k (Octavia, A3, Golf). Więc nie pisz że gość który ma 10k na samochód musi wybrać 1.6 bo będzie zadbane.

No oczywiście potem włoży 10k na cześci, naprawy, serwisy, blacharke itd..
Myślę że za 15 zł nikt mu ognisk korozji nie naprawi, a wymiania sprzęgła to nierzadko 400 zł...
Turbiny za 20 zł też się nie zregeneruje bo dobre firmy to z 800 biorą spokojnie
A co z resztą maglownica? komplet opon? elementy zawieszenia?
kupować 1,8T które będzie pluć olejem a osiągi jak w 1,6 bo ledwo 130 pokaże na hamowni? myślisz że warto?
Jak ktoś ma dopieszczone 1,8T to chce za niego sporo to jest ten paradoks i niestety tak to już bywa, te auta spokojnie mogły by kosztować 10k ale często za 10k i tak są ulepy i trupy

Ja wiem że dla Ciebie te auta są warte 2 tys jak Seicento ale jedź je pooglądaj to zobaczysz że na 10 sztuk może jeden kwalifikuje się do zakupy na siłę..i to i tak wkład będzie solidny ale nie 3x razy taki jak auto.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Lip 2016, 20:05

Ogniska korozji mogą być też w 1.6, ale zaraz zaraz przecież Audi ma ocynk i każdy posiadacz czterech kółek się tym chwali :sly:
W 1.6 nie ma sprzęgła?
Ok, turbo jak padnie to koszta są ale przecież nie wydaje się 800zł co rok na turbo?
A co reszta to w 1.6 nie występuje? :sly:
Lovato34 napisał(a):Jak ktoś ma dopieszczone 1,8T to chce za niego sporo to jest ten paradoks i niestety tak to już bywa, te auta spokojnie mogły by kosztować 10k ale często za 10k i tak są ulepy i trupy
20 letni 3 drzwiowy kompakt, którego nie kupi rodzina bo brakuje drzwi, nie kupi dizadek z babcią bo za szybki ma kosztować 10k lub więcej? Przecież za tyle można kupić większą A4 którą np. taka rodzina z dziećmi nie pogardzi. :roll:
Koniu
Forumowicz VIP

07 Lip 2016, 20:36

Nie no zgadza się tylko zobacz na cennik używanych Audi TT...1,8T ta sama płyta, napęd przód w tańszej wersji a i tak 14 kafli trzeba wywalić za 98 rok!
Auto dla 2 osób i bagaznik na zgrzewkę wody na trening i tyle..

Co on ma takiego? moim zdaniem 1,8T to jest po prostu wersja taka specyficzna i stąd te ceny, dużo ludzi kupuje pod tuning, z 1,6 się 240 koni nie wyciągnie..np..
Do tego np Golf 1,8T GTI - climatronic, sportowe fotele recaro, pełna elektryka, podłokietnik czasem esp ale to w młodszych wersjach, mini komputer..nie wiem czy to w 1,6 jest do dostania.. itd..
fakt że to wszystko średniowieczne ale jest..

A co do 1,6 jest sprzęgło ale ile kosztuje komplet? bez dwumasy? której nie ma? cewki świece tez tańsze niż do 1,8T itd..nie ma turbo..całego tego osprzętu, przepływka też tańsza, tańsze opony bo mniejsze raczej R16 nikt nie ładuje chyba że tuning robi to od razu 18...
itd itd..
Ok z 97-98 może uda się coś kupić ale nie wiadomo w jakim stanie za te 7-8k..
Poza tym dużo wersji z automatem, ja tego nie uznaje..mulący się silnik robi.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika