Witam.
Zdecydowałem się na założenie tematu po kilku tygodniach obserwacji, rozmów, czytania forów. Widzę, że są podobne tematy sprzed kilku dni, jednak zasadniczo różniące się wymaganiami co do pojazdu, a myślę, że ma to znaczenie.
Moja Corolla E11 '98 (1.4 86KM) powolutku umiera śmiercią naturalną i uważam, że pora kupić coś lepszego zanim ta się rozleci na drobne.
= Budżet to najlepiej w granicach 10 - 15 tys. PLN za sam samochód, jednak około 13 tys. PLN to byłoby super;
= Rejon to województwo mazowieckie, konkretnie Warszawa;
= Użytkowanie to trasa, zwykle max. 200 km miesięcznie (autostrada), raz na tydzień-dwa 5km w jedną stronę do sklepu przez miasto;
= Własne potrzeby to przede wszystkim 5 drzwi, coś sensownego z audio (byle na takim poziomie jak stereo fabryczne w mojej Toyce z radiem Kenwood za 200 zł
![Uśmiechnięty :)]()
) z możliwością wymiany radia na coś z USB/AUX (z tym może być trudno, wiem), lubię słuchać swoich utworów podczas jazdy.
Raczej jak każdy chciałbym samochód mało awaryjny - Toyotą jeżdżę prawie 7 lat i tylko eksploatacja, samochód mechanicznie genialny; żeby nie spalił za dużo; żebym mógł wyprzedzić jak trzeba i pojechać te dozwolone 140 km/h na autostradzie. Poza tym, cóż, jeżdżę spokojnie, raczej jak emeryt.
A jak coś się sknoci to naprawa nie zabiła swoimi kosztami - umiarkowanie jest do przyjęcia, cokolwiek to znaczy.
Miałem przechwycić Forda Focusa MK2 z pewnych rąk (1.6 90KM), niestety to raczej się nie uda. Mimo że na papierze 4KM różnicy względem Corolli to... uff, no absolutnie bez porównania. I to tyle z mojego doświadczenia.
Uważam, że cokolwiek nie kupię, to byłoby lepsze (140 km/h na autostradzie chciałbym w komforcie osiągnąć.. Toyka to 90 max, bo mało nie padnie).
Lista samochodów, które mnie zainteresowały, oczywiście każdy skrajne opinie:
1) Ford Focus MK2 1.6 90KM (hb lub kombi)
2) Citroen C5 Igen (problemy z elektryką + zawieszeniem?)
3) Fiat Grande Punto (osiągi silników ~75-90KM)
4) Toyota Corolla E12/Yaris
5) Peugeot 307 (awaryjność elektroniki i zawieszenia?)
6) Opel Astra H - nie do dostania w tej kwocie normalny egzemplarz prawdopodobnie
7) Fiat Linea - sedan - mało popularna, nie mam wiedzy na jej temat
To tyle z moich pomysłów, nie nastawiam się na nic konkretnie, lecz kieruje się również wyglądem. Jedyne co wiem na pewno to że silnik będzie benzynowy
![Szczęśliwy :D]()