Samochód 2+3 do 25 tyś. zł

02 Sty 2019, 12:45

Bardzo liczę na Waszą pomoc :D
Niedługo powiększy nam się rodzina a co za tym idzie- konieczna zmiana samochodu. Im dłużej czytam, tym głupsza jestem... :/ Potrzebuję samochodu i do krótkich dystansów (5-20 km) jak i na trasy około 100- 400 km. Wyjazdy z niemowlakiem wiążą się z zabraniem wózka itd. więc potrzebny spory bagażnik. Na chwilę obecną myślę o konfiguracji: mąż za kierownicą, z przodu w foteliku starszy syn, za kierowcą w foteliku młodszy syn, nosidło z maleństwem po środku no i ja za pasażerem. Także konieczne trzypunktowe pasy dla wszystkich trzech pasażerów z tyłu. Poza tym, ze względu na ogrom wydatków, gdyż włóczymy się z dziećmi po lekarzach po całej Polsce, ważne jest dla mnie by samochód był ekonomiczny i tani w naprawach. Przewidywany roczny przebieg- około 35- 40 tyś. km. Budżet tak jak napisałam- max. do 25k.
Brałam pod uwagę toyotę corollę verso 1.8 129km ale jak wsiadłam to tak biednie w niej- schowków brak i nawet kanapek na drogę nie będzie gdzie schować. Poza tym większość tych aut są od handlarzy z zagranicy :/ Inna opcja to vw touran- ale tutaj jeszcze bardziej boję się, że kupimy złoma. Zapewne dobrą opcją byłby citroen lub renault ale w okolicy brak dobrego elektromechanika i aż się boję, co będzie jak elektronika zacznie wariować.
Podpowiedzcie proszę, bo zwyczajnie boję się, że szlag trafi wszystkie nasze oszczędności, gdy kupimy złoma i trzeba będzie dokładać krocie do napraw.
andzia458
Nowicjusz

02 Sty 2019, 13:00

Zerknij na opla zafirę b z silnikiem 1.8. Proste, trwałe auto.

Najlepszą opcją byłby chyba s-max, coś się powinno trafić w tej cenie.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Sty 2019, 13:01

andzia458 napisał(a): Zapewne dobrą opcją byłby citroen lub renault ale w okolicy brak dobrego elektromechanika i aż się boję, co będzie jak elektronika zacznie wariować.

diabeł nie taki straszny jak go malują. citroen c4 picasso i opel zafira to są oczywiste typy dla ciebie. W citroenie unikać silnika 1,6 THP i diesla 1,6 (dobry silnik ale słaby). w oplu szukać 1,4 T benzynowy i dwulitrowego diesla.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

02 Sty 2019, 13:22

Ale w zafirze b raczej nie zapnę dwóch fotelików obok siebie... Przynajmniej tak mi się wydaje. Da się tym jeździć we w miarę przyzwoitych warunkach w pięcioro? Trasy 400km robimy średnio co drugi m-c, czasami częściej także to nie tylko wakacyjny wyjazd raz w roku...
andzia458
Nowicjusz

02 Sty 2019, 13:28

Jeśli zafira jest mała to po co oglądasz corollę, która jest mniejsza :mrgreen:
Touran zresztą podobnie

Chcesz coś dużego bierz s-max'a.
Invi
Forumowicz VIP

02 Sty 2019, 13:48

[quote="Invi"]Jeśli zafira jest mała to po co oglądasz corollę, która jest mniejsza :mrgreen:
Touran zresztą podobnie

W życiu nie powiedziałabym, że corolla verso jest mniejsza :oops: A touran w ogłoszeniach taki duży się wydaje :?
Fakt, że siedziałam tylko w toyocie a pozostałe samochody oglądałam tylko w ogłoszeniach, heh.

Moglibyście wrzucić link do jakiegoś sensownego modelu zafirki z północnej Lubelszczyzny lub z mazowieckiego? Ile to pali? Lepiej benzyna czy diesel?
andzia458
Nowicjusz

02 Sty 2019, 14:11

diddy79 napisał(a): w oplu szukać 1,4 T benzynowy i dwulitrowego diesla.
to są silniki z Zafiry C, która raczej poza budżetem. Pewniejsza będzie B 1.8, 2.0T, 1.9 CDTI

Tourana bym odpuścił - niska jakość, awaryjny, rdzewieje
Idealnie pasują Ford s-max/Galaxya, może Honda fr-v (choć tutaj też ruda potrafi szaleć). Można też myśleć o Peugeocie 5008 I gen, ale tutaj tylko diesle są ok, a auto wcale nie jest awaryjne jeśli chodzi o elektrykę/elektronikę
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

02 Sty 2019, 18:13

Mike, mógłbyś napisać coś więcej na temat tej Hondy? Bo zaciekawiła mnie ta propozycja... Jaki silnik? Na co zwrócić uwagę? Muszę poczytać chyba jeszcze :mrgreen:
I s-max zaczyna mnie interesować...
andzia458
Nowicjusz

02 Sty 2019, 23:58

FR-V to taka japońska Multipla - układ siedzeń 3 + 3, dość szeroki wóz z fajnie pomyślanym wnętrzem. Technicznie to płyta podłogowa Civia VII, ale niektóre części ma też wspólne z ówczesną Hondą cr-v. Generalnie jeśli chodzi o mechanikę to jest spoko, trzeba pilnować poziomu oleju i uważać na skrzynię biegów, bo to w zasadzie najsłabsze punkty w każdej Hondzie. Poza mechaniką blacha, blacha i lipny lakier (bardzo oszczędnie nakładany, zresztą to domena aut japońskich). Na rynku realnie występuje w zasadzie 1.7 125 KM, który nie ma większych wad :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Sty 2019, 10:23

Co myślicie o tym? Zapewne trzeba się liczyć z problemem z DPF?
[link do oferty na Olx wygasł]

A tutaj od handlarza... Ale pewnie za tani jak na ten rocznik więc zapewne kombinowany. [link do oferty na Olx wygasł]
andzia458
Nowicjusz