Sedan/kombi za około 50 tysięcy (leasing)

26 Gru 2018, 15:44

Cześć!

Na wiosnę planuję sprzedać obecne auto i wziąć w leasing jakiś używany samochód. Moje podstawowe wymagania to aby miał powyżej 150KM oraz automatyczną skrzynię biegów oraz silnik benzynowy. Jestem też strasznym gadżeciarzem, więc lubię dobrze wyposażone auta. Z tego, co sobie przeglądałem to obecnie wpadły mi w oko takie auta:

- Skoda Octavia/Superb
- VW Passat B8
- Seat Leon kombi
- Opel Astra kombi

Czy dostanę któreś z tych aut za te pieniądze? Jak przeglądałem oferty, to Skody i Seaty były najlepiej wyposażone (wersje z 1.8.), ale słyszałem niepochlebne opinie o jakości wykończenia wnętrza.

Mogę trochę przekroczyć budżet (nawet do 60 tys.), ale chciałbym, aby rata leasingowa zamknęła się w okolicach 1000zł. Nie zamykam się na auta francuskie, włoskie i egzotyczne, ale żeby tylko miały rozsądny koszt utrzymania :) .
Witekl
Nowicjusz

26 Gru 2018, 16:11

Witekl napisał(a):Mogę trochę przekroczyć budżet (nawet do 60 tys.), ale chciałbym, aby rata leasingowa zamknęła się w okolicach 1000zł.

To już zależy od wysokości wpłaty własnej i długości leasingu.
A z tego co wiem, to na auta używane wymagana jest trochę większa wpłata własna, niż na auta nowe.
Chodzi Ci o coś takiego :?:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Gru 2018, 16:22

O, tak! Nie wiem dlaczego zupełnie zapomniałem o Mondeo! Są to auta godne polecenia?

Leasing planowałem wziąć na 36 miesięcy, ze 20% wpłaty wstępnej i potem ewentualnie większy niż 1% wykup. Auto też prawdopodobnie będę brał w leasing z oferty aut używanych z slaonu, ponieważ wtedy chętniej firmy leasingowe udzielają takiego rodzaju finansowania.
Witekl
Nowicjusz

26 Gru 2018, 16:46

Witekl napisał(a):Auto też prawdopodobnie będę brał w leasing z oferty aut używanych z slaonu, ponieważ wtedy chętniej firmy leasingowe udzielają takiego rodzaju finansowania.

Zgadza się, raczej ciężko w banku o leasing na auto szwagra :mrgreen:
W tym konkretnym aucie jedynie skrzynia budzi pewne wątpliwości.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Gru 2018, 18:47

yeti65 napisał(a):Zgadza się, raczej ciężko w banku o leasing na auto szwagra :mrgreen:
W tym konkretnym aucie jedynie skrzynia budzi pewne wątpliwości.

A szkoda! :D. To Mondeo również wezmę pod uwagę. Jakie są zarzuty wobec skrzyni? Wolna, czy awaryjna?

I co sądzisz o Octavii i Pasacie, ponieważ wydają mi się najciekawsze z całego zestawienia. Uda się ustrzelić w tych pieniądzach rocznik koło 2014-15?
Witekl
Nowicjusz

26 Gru 2018, 18:49

W vag będziesz miał skrzynię dsg, która może być hmm kosztowna w użytkowaniu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kilka ogólnych informacji na temat wyboru opon zimowych
    Przede wszystkim ważne jest, aby upewnić się, że wybrane opony spełniają wymagania panujące w danym kraju dotyczące opon zimowych. W niektórych krajach obowiązuje oznaczenie "M&S" (Mud and Snow) lub symbol góry ...

26 Gru 2018, 18:59

Witekl napisał(a): To Mondeo również wezmę pod uwagę. Jakie są zarzuty wobec skrzyni? Wolna, czy awaryjna?

To Power shit :lol: Skrzynia dwu sprzęgłowa. Pewnie też dlatego cena atrakcyjna. W używce lepiej szukać klasycznego automatu, którego w VAGu nie uświadczysz.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Gru 2018, 19:01

W vag będziesz miał skrzynię dsg, która może być hmm kosztowna w użytkowaniu

Tego jestem świadom. Ale ostatnio czytałem kilka artykułów o DSG i wynikało z nich, że nie są wcale bardziej awaryjne lub kosztowne w naprawach od klasycznych skrzyń hydraulicznych. Poza tym akurat automat to dla mnie priorytet w aucie, więc mogę pogodzić się z większymi wydatkami na jej serwisowanie. Chciałbym tylko, aby cala reszta się nie sypała :D
Witekl
Nowicjusz

26 Gru 2018, 19:13

Może i tak, ale dobra, klasyczna skrzynia hydrauliczna jest bezobsługowa z wyjątkiem wymiany oleju (kiedy się zepsuje - zwykle z winy użytkownika - może być drogo)
A dsg ma elementy, które się po protu zużywają i trzeba je wymienić.
Invi
Forumowicz VIP

26 Gru 2018, 19:18

Może i tak, ale dobra, klasyczna skrzynia hydrauliczna jest bezobsługowa z wyjątkiem wymiany oleju (kiedy się zepsuje - zwykle z winy użytkownika - może być drogo)
A dsg ma elementy, które się po protu zużywają i trzeba je wymienić.

No rozumiem. Klasycznego automatu też nie skreślam. Po prostu chcę się nie przejmować zmianą biegów w czasie jazdy :D. Poleciłbyś jakieś auto od siebie spełniające moje wymagania? Moje przebiegi to około 15-20k rocznie, 70% po mieście. Ten odsetek może się zmienić, ponieważ obecna praca pozwala mi na dużą mobilność, więc nie wykluczam częśtych wyjazdów za granicę.
Witekl
Nowicjusz

26 Gru 2018, 19:31

zacząłbym od tego mondeo

a jeśli nic nie znajdziesz to hjundaj i40
Invi
Forumowicz VIP

26 Gru 2018, 19:48

A Kia Optima? To też jest całkiem ładne autko. Hyundai i40 strasznie mi się w środku nie podoba
Witekl
Nowicjusz

26 Gru 2018, 19:59

Za taką kasę możesz liczyć co najwyżej na diesla 1.7, który wcale nie jedzie
Invi
Forumowicz VIP

26 Gru 2018, 22:10

Oj to nie, diesel zdecydowanie odpada. A jakiś francuz typu 508? Słyszałem tylko, że te silniki benzynowe nie są u nich najlepsze.

Ewentualnie jakiś Avensis? Podobają mi się też Rav4, ale to raczej poza moim budżetem. Czy przy zwiększeniu limitu do 60-65 tysięcy mógłbym mieć coś jeszcze ciekawego do wyboru?
Witekl
Nowicjusz

26 Gru 2018, 22:16

508 ma kiepskie benzyniaki.
Btw, nie prościej leasingować nowe auto? Za nieco ponad 1k raty będziesz mieć fajnego kompakta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004