Samochód 2007-2008 pod montaż LPG

04 Wrz 2020, 08:24

Cześć wszystkim,
planuję kupić samochód do przerobienia na LPG,którego użytkowanie wyglądało by mnie więcej w ten sposób: około 85 km dziennie, 70% trasa 30% miasto.
Budżet wraz z montażem LPG to 15 tys. zł.
Chciałam prosić o pomoc w wyborze i/lub opinie na temat modeli, które ewentualnie wchodziłyby dla mnie w grę, a są to samochody z rocznika mniej więcej 2007-2008 z przebiegami do 150 tys, silnik 1.4 lub 1.6 (skłaniam się ku 1.6, wolę dynamiczną i szybką jazdę), przeglądając ogłoszenia związane z tymi modelami, zmieściłabym się wówczas w założonym budżecie ( ok. 15 tys zł łącznie z zamontowaniem LPG). Są to:
- Citroen C4 (mój faworyt)
- Ford Focus
- Kia Ceed
- Hyundai i20 lub i30
- Ford Fiesta
- Fiat Bravo
Z góry dziękuję za opinie i pomoc :)
Pozdrawiam
aleso2
Obserwowany

04 Wrz 2020, 09:12

Samochodu z już zamontowaną instalacją nie bierzesz pod uwagę? Musi to być auto bez LPG z silnikiem który mu podoła?
Jak ma być auto bez LPG to proponuję szukać samochodu do max 12,5tyś. zł.

Ja bym tu się lepiej przyjrzał takim modelom jak np. Opel Astra 1.8, Fiat Grande Punto 1.4, Hyundai I30 1.4.

aleso2 napisał(a):- Citroen C4 (mój faworyt)
Tu na forum masz więcej na jego temat i silników pod LPG czy-citroen-c4-to-dobry-wybor-vt91142.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Wrz 2020, 09:23

Dziękuję :)
Podobno najbezpieczniej jest po zakupie samochodu zamontować sobie LPG na własną rękę, tego się trzymam, dlatego własnie też myślę żeby kupić coś w granicach o których piszesz czyli ok. 12,5 tys + do tego około 3 tys montaż instalacji, to wychodzi w sumie około 15 tys.
Wiem, że mówi się, że niby do praktycznie każdego silnika w tych starszych samochodach można założyć LPG, ale przypuszczam że są silniki, które "łatwiej" ją znoszą, a niektóre po montażu stają się bardziej awaryjne, dlatego też proszę o poradę w tej sprawie ;)
aleso2
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty
    Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...
    Jedziesz na majówkę? Umyj auto!
    Utrzymanie w czystości szyb i świateł to obowiązek każdego kierowcy, ponieważ widoczność ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy. Zapowiadana na majówkę zmienna pogoda powinna zmobilizować prowadzących auta do skontrolowania ...